НОВА ПРАВИЛА ЗА ПОДСТАНАРЕ ПОГОДИЋЕ МНОГЕ СРБЕ Ево шта ће све МОРАТИ ДА ПЛАТЕ

Нова година донела је и нова правила за оне који живе у изнајмљеним становима у Немачкој.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Како наводе немачки медији, реч је о расту трошкова, али и новоусвојеним правима.

Немачки медији наводе како се могу очекивати још скупље кирије због недостатка станова и енергетског закона.

Мањак нових станова

Влада је хтела да изгради 400.000 нових станова годишње, од којих је 100.000 намењено социјалном становању. Ипак, у 2022. није их изграђено нити 300.000. Када су у питању социјални станови изграђено их је само 22.545. До октобра 2023. године одобрена је изградња тек 218.100 нових станова широм земље, пренео је почетком године Феникс магазин.

Фото: Pixabay, ilustracija

Разлога за заостатке у изградњи има више: недостатак кадра у власти, бирократија, повећање трошкова изградње и камата. Животни простор у многим регијама постаје још пожељнији – а самим тиме и скупљи.

Закон о енергетици

Ове године на снагу ступа и нови Закон о енергетици у зградама. Ако најмодавци преиначе или реновирају систем грејања, смеју пренети трошкове на своје станаре.

Како би успорила раст цена енергије због рата у Украјини, Влада је смањила стопу ПДВ-а на енергију за домаћинства на седам одсто. Али, 2024. стопа ће поновно порасти на уобичајених 19 одсто.

Уз то, расту накнаде за коришћење електричне мреже које се пребацују на крајњег потрошача. Цена ЦО₂ произведеног из нафте и гаса расте с 30 на 45 евра. Електрична енергија и топлотна енергија поскупљују, чак и ако не промените опскрбљивача, наводе њемачки медији.

Кабловска телевизија

Од 1. јуна накнада за кабловску телевизију више се не може преносити на станаре. Многи изнајмљивачи стога раскидају своје уговоре о кабловској телевизији. Дакле, морате потписати сопствени уговор или се одрећи кабловске телевизије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести