Нова туристичка понуда на Дунаву између Србије и Хрватске

НОВИ САД: Данас је у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине одржана затварајућа конференција поводом завршетка пројекта „Унапређење развоја туризма у Централном прекограничном региону Дунава- Централ Danube Tour“.
subotica
Фото: Youtube Printscreen

Пројекат вредан 576 хиљада евра суфинансиран је са 490 хиљада средствима из Европске уније путем Интеррег- ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска- Србија 2014-2020.

Помоћник покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Небојша Дракулић поздравио је учеснике конференције подсетивши да пројекат „Централна дунавска тура“ као и други пројекти прекограничне сарадње имају велики значај за нашу земљу јер су како је рекао, у функцији директног подстицања сарадње са земљама у окружењу, развијању међусобног поверења и добросуседских односа.

Пројекат у коме је водећи партнер „Развојна агенција Осјечко-барањске жупаније“ дизајниран је са циљем да повеже туристичке актере са подручја који деле Хрватска и Србија с циљем креирања „Дестинације средњег Дунава“, јер река Дунав није само стратешки важан транспортни коридор, већ и веома значајан туристички ресурс, истако је Дракулић.

Он је нагласио да нема сумње да ће пројекат који се успешно приводи крају повећати квалитет и разноликост туристичке понуде у оквиру ове заједничке туристичке дестинације те валоризовати туристички потенцијал целе прекограничне регије те да ће локалне заједнице са обе стране Дунава у развојном смислу имати директне бенефите од овог пројекта.

Током конференције представници пројектних партнера презентовали су резултате пројекта као и модел управљања дестинацијом Средњег Дунава -области коју деле Источна Хрватска и Западна Србија.

Како је истакнуто њихова заједничка туристичка понуда биће видљива на локалном, регионалном и међународном тржишту, а унапређењу видљивости широке лепезе заједничких туристичких производа ће допринети њихово стално представљање кроз 9 нових тематских прекограничних рута у области заштите природног наслеђа, руралног туризма, културе, спорта и очувања здравља.

Осим Развојне агенције Осјечко-барањске жупаније, Секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, на пројекту су учествовали и Дунавски центар за компетенцију, Осјечко-барањска жупанија и Град Илок.

Учесници конференције имали су прилику да се боље упознају с пројектом кроз промотивни видео „Откријте дестинацију Средњег Дунава“.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести