Нова улагања у комуналну инфраструктуру у Србији

БЕРЛИН: Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зоран Лакићевић, учествовао је у Берлину на преговорима о развојној сарадњи између Србије и Немачке и присуствовао потписивању Протокола о Програму развојне сарадње за 2019. годину, у вредности од укупно 186 милиона евра.
 Izgradnja vijadukta  Foto: „Infrastruktura železnice Srbije”
Фото: Изградња вијадукта  Фото: „Инфраструктура железнице Србије”

Лакићевић је истакао да ће се у сарадњи са немачким Савезним министарством за привредну сарадњу и развој (BMZ) и немачком развојном банком KfW обезбедити додатна средства за улагање у комуналну инфраструктуру.

„За Програм 6, чији се почетак реализације очекује током децембра месеца, за чију је имплементацију било предвиђено 50 милиона евра, биће обезбеђено нових 20 милиона евра од стране немачке развојне банке KfW и 5,4 милиона евра од немачког Савезног министарства за привредну сарадњу и одрживи развој“, казао је Лакићевић, саопштено је из ресорног министарства.

Он је рекао да ће бити обезбеђено и додатних 60 милиона евра за нова улагања у комуналну инфраструктуру, и то 30 милиона евра за област водоснабдевања и 30 милиона евра за програм чврстог отпада, те да су овим преговорима отворена врата за нова финансирања у чврсти отпад и водоснабдевање, те да ће реализација ових пројеката трајати наредних неколико година.

Државни секретар је казао да су потписивању Протокола претходили интензивни дводневни билатерални преговори представника делегација двеју влада, на којима је потврђен заједнички интерес за наставак дијалога о развојној политици, у шта је Влада Савезне Републике Немачке до сада уложила више од 1,9 милијарди евра развојне помоћи, чинећи је најзначајнијим билатералним донатором и спољнополитичким партнером Републике Србије.

Лакићевић је посебно нагласио значај ових улагања у овом периоду када Србији престоји отварање Поглавња 27, Заштите животне средине и климатских промена, у процесу приступања Европској унији, и захвалио представницима Владе Савезне Републике Немачке на дугогодишњој сарадњи и подршци нашој земљи у области комуналне инфраструктуре, у коју је до сада уложено више од 270 милиона евра у сарадњи са немачком развојном банком KfW.

Делегација немачке стране, предвођена Фолкерем Елом и Дирком Шатшнајдером, представницима Министарства за економску сарадњу и развој, указала је на важност заједничких европских вредности као основе за успешну билатералну сарадњу и захвалила Влади Репулике Србије на одличној сарадњи, те похвалила одличне економске резултате који су постигнути.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести