Нове мере за запошљавање младих од 1. јануара 2020.

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић најавила је данас да ће у наредних неколико недеља Народној скупштини предложити сет мера за запошљавање младих, које подразумевају измене закона, као и пореске олакшице за компаније које их буду запошљавале.
kanјiza posao Mitrovic
Фото: Dnevnik.rs

Брнабић је, на заједничкој конференцији за новинаре у Привредној комори Србије са министром финансија Синишом Малим и представницима привреде, казала да очекује да ове мере, уз све претходне, обезбеде бржи економски раст и развој Србије, бољи животни стандард грађана, веће плате, а свакако и драматично смањивање незапослености младих.

Предлог мера подразумева измену Закона о порезу на доходак грађана и Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање, којим ће се обезбедити порески постицаји за нова запошљавања у компанијама које повећавају број запослених, укључујући и запошљавање младих који тек улазе на тржиште рада, као и правну сигурност у погледу пореско-правног третмана приликом ангажовања предузетника паушалаца.

Брнабић је објаснила да ће од 1. јануара идуће године компаније које буду повећавале број запослених и запошљавале лица која нису била у радном односу током 2019. бити ослобођење плаћања 70 одсто пореза на зараде и доприноса за ПИО за та лица у целости током 2020. године, односно у највећем делу током 2021. и 2022.

Ова мера ће се односити на запошљавање претходно незапослених лица, без обзира да ли су били пријављени код НСЗ, студената и предзуетника паушалаца.

Како је казала, на овај начин ће ефективно умањење укупних обавеза износити око 70 одсто током 2020. године, 65 одсто током 2021. године, и 60 одсто током 2022.

Категорије лица на које се подстицај односи су незапослени у периоду од 1. јануара 2019. до 30. априла 2020. под условом да ступе у радни однос до краја 2020. и предузетници који нису били у радном односу током 2019, од условом да ступе у радни однос до 30. априла 2020. године.

Брнабић је истакла да незапосленост у Србији износи 10,3 одсто, а да је у априлу 2012.године била више од 25 одсто.

Према њеним речима, незапосленост младих је око 24 одсто, док је 2012.године била изнад 50 одсто.

То јесте добар резултат, али и даље нисмо задовољни. Новим мерама желимо да дамо јасан сигнал компанијама да имају мотивацију да запошљавају младе, а младима да остају у Србији, рекла је Брнабић.

Она је указала на претходне донете мере у циљу подстицаја, односно да су од 1. октобра прошле године млади који отварају освоју фирму и имају 10 запослених, у првих годину дана ослобођени пореза и доприноса.

Према њеним речима, до августа ове године отворено је 900 фирми и запослено 1.000 људи.

Прави успех видећемо у октобру када истекне рок од годину дана и видећемо колико је фирми опстало и преживело, рекла је премијерка.

Брнабић је казала да су представници владе задовољни постигнутим резултатима у области смањења незапослености и отварања нових радних места.

Стопа незапослености сада износи 10,3 одсто и то је добар резултат, а очекујем да ће бити једноцифрена, казала је Брнабић.

Истиче и да је незапосленост младих и даље приличан проблем и да стопа сада износи 24 одсто, али да је то ипак значајно мање него 2012. године када је износила изнад 50 одсто.

Навела је и да је стопа незапослености младих у ЕУ око 15 одсто.

Разматрамо како да доносимо даље мере и дамо јасан сигнал компанијама да имају мотивацију да запосле младе и да они остану у Србији, казала је премијерка.

Истакла је да је Србија постала важна дестинација за улагања и да ће се наставити са мерама које ће додатно унапредити конкурентност Србије у будућности.

Министар финансија Синиша Мали указао је да ће ови закони бити усвојени до краја године како би њихова примена почела већ од јануара 2020.

Подсетио је и да ће од 1. јануара бити смањено пореско оптерећење на зараде за послодавце и да ће бити повећан неопорезиви износ зарада.

Настојимо да у кључне законе за које је надлежно Министарство финансија уведемо одређене мере које треба да допринесу конкурентнијем и бољем пословању привреде. Само на тај начин може да имамо и већи раст БДП-а, више запослених и веће плате, поручио је министар.

Он је подсетио да су од 2014. кренуле реформе, односно мере фискалне консолидације које су дале добре резултате.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести