Новембарска инфлација у еврозони 4,9%, у Немачкој 6,0%

ЛУКСЕМБУРГ: Раст инфлације у еврозони износи у новембру ове године 4,9 посто на годишњем нивоу, према данашњој флеш процени Евростата, статистичког завода Европске уније.
novac pare

Потрошачке цене у 19-чланом монетарном блоку су у новембру убрзале у односу на годишњу стопу раста од 4,1 одсто забележену у октобру, према подацима објављеним на веб сајту Евростата.

Према првим резултатима, процењује се да ће цене енергије предводити међу компонентама инфлације с годишњом стопом раста у новембру од 27,4 процента (23,7% у октобру).

Цене услуга су, према оцени статистике, порасле у новембру 2,7 одсто у односу на исти месец прошле године (2,1% у октобру), неенергетска индустријска добра су поскупела за 2,4 посто (2,0% у октобру), а храна, алкохол и дуван за 2,2 процента (1,9% у октобру).

Од земаља чланица еврозоне, највишу међугодишњу стопу инфлације у новембру од 8,4 посто има Естонија, а следе Литванија (7,4%), Белгија (7,1%) и највећа европска економија - Немачка са растом потрошачких цене од 6,0 процената, према прелиминарним подацима Евростата.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести