Нови конкурс за СОЛАРНЕ ПАНЕЛЕ у септембру: Држава даје 50 посто, а ево на шта обратити пажњу током уграђивања

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије, Ирена Вујовић, најавила је нови, трећи јавни позив, свим грађанима који желе да у своја домаћинства уграде соларне панеле.
s
Фото: pixabay.com/ilustracija

„Од септембра ће грађани моћи да се пријаве на трећи јавни позив за постављење соларних панела на својим домаћинствима, а држава ће субвенционисати ову инвестицију са до 50 посто средстава. Корак по корак, пројекат по пројекат, пробољшавамо квалитет ваздуха“, најавила је министарка Вујовић.

Научно име за соларни панел је фотонапонски материјал. Могу се направити од монокристалног силицијума, поликристалног силицијума или танкослојног бакарног индијум диселенида.

Правилна уградња соларних панела захтева правилан угао према Сунцу и избегавање сенки дрвећа које би блокирале његову светлост. Облачни дани и сенка дрвећа ометају ефикасност соларних панела. Такође, снег који покрива панеле ће значајно смањити излазну снагу електричне енергије.

Вишак соларне енергије можете складиштити у батеријама, које пружају ограничену резерву енергије. Када ваши соларни панели дају више енергије него што вам је потребно, они је уносе у мрежу. Онда када вам треба више енергије, добијате је из мреже.

Још једна предност уградње је што никада не можете имати негативан рачун за струју.

У оквиру Националног програма енергетске санације објављена су два јавна позива за субвенције за уградњу соларних панела. Пре две године додељено је око 500 субвенција домаћинствима, док јавни позив из 2022. године и даље траје и до сада је потписано 113 уговора са грађанима. У оба јавна јавна позива укупно је издвојено скоро 4,5 милиона динара.

(НСуживо)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести