Нови Национални програм за сузбијање сиве економије

БЕОГРАД: На Четвртој годишњој конференцији "Излаз из сиве економије" у Београду, представљен је нови Национални програм за сузбијање сиве економије који предвиђа у наредне две године смањење обима пословања у сивој зони за готово 200 милиона евра и превођење најмање 11.000 радника и 9.000 фирми из сиве зоне у легалне токове.
naled
Фото: Tanjug (video)

Годишњој конференцији Владе Србије и Националне организације за локални економски развој (НАЛЕД) о сузбијању сиве економије присисуствују премијерка Србије Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали, министарка правде Нела Кубуровић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб.

Програм који су припремили влада и НАЛЕД уз подршку Немачке развојне сарадње ГИЗ, садржи 36 мера и 153 активности распоређених у пет циљева: ефикаснији надзор, унапређење рада Пореске управе, увођење подстицајних мера за легално пословање и запошљавање, смањење административног и парафискалног оптерећења, јачање свести о сузбијању сиве економије.

Члан Управног одбора НАЛЕД-а Светослав Атанасов истакао је наскупу у Палати Србија да је припремљен нови Национални програм за сузбијање сиве економије и Акциони план за 2019. и 2020. годину.


Брнабић: Без компромиса у борби са сивом економијом

Премијерка Ана Брнабић је на Ццетвртој годишњој конференцији "Излаз из сиве економије", поручила да држава наставља одлучно да се бори против сиве економије и да ту неће бити компромиса.

Апсолутно неће бити компромиса у борби, јер је то једини нацицн да обезбедимо фер услове привреди која послује у складу са законима и плаћа порезе. Ми можемо да обезедимо бољи квалитет живота за све грађане Србије, нагласила је Брнабић.

Истакла је да је новим Акционим планом за 2019. и 2020. годину предвиђено 36 мера и 153 активности.

То је, каже, доказ континуираног залагања владе на сузбијању сиве економије, као једног од приоритета у стварању бољих услова за живот и рад у нашој земљи.


И овде дугујемо велику захвалност Влади Србије, премијерки и министру финансија на отворености за дијалог с привредом, рекао је Атанасов.

Нагласио је да су за привреду приоритетне мере које ће подстаћи легално пословање, смањити бирократију и трошкове, и као пример навео нову процедуру пријаве сезонаца која је уштедела 15 милиона евра пољопривредним газдинствима и компанијама.

Чак 79 одсто привредника истакло је у истраживању НАЛЕД-а да су високи порез и доприноси на зараде кључни узрок сиве економије и зато је смањење пореског оптерећења једна од најважнијих мера, рекао је Атанасов.

Како је навео, важно је да се прошири делокруг програма Стартуј легално и система за пријаву сезонаца у грађевинарству, туризма и кућних послова, успостави електронски јавни регистар такси и накнада и да се препознају нови облици радног ангажовања, као што су рад с непуним радним временом, фриленс послови и рад за страног послодавца, где има много простора за превођенеј радника у легалне токове.

На конференцији, чланови Координационог тела владе за сузбијање сиве економије на челу с министром финансија Синишом Малим и представници привреде окупљени у НАЛЕД-овом Савезу за фер конкуренцију размотрили су и друге приоритетне мере акционог плана, као што је јачање капацитета инспекција, сузбијање нелегалне градње и сиве економије у транспорту, унапређење процесуирања пословања у сивој зони и друге мере.

Шиб: Србија губи значајне пореске приходе

Србија је протеклих година остварила позитиван економски раст уз повећање пореских прихода, али без обзира на добре постигнуте резултате и даље је велики проблем сива економије, изјавио је амбасадор Немачке Томас Шиб и навео да се процењује да сива економија у Србији представља и до 30 одсто њеног БДП-а.

Шиб је рекао да Србија губи значајне пореске приходе због сиве економије а тај изгубљени порески приход могао би да обезбеди нови простор за инвестиције у образовању, здравственој заштити и другим областима на корист свих грађана.

Навео је да Србија и Немачка сарађују у борби против сиве економије и то неколико година, да су постигнути резултати и успеси у тим настојањима, те да је заједничка намера да се појача одговорност власти према грађанима, али и да грађани морају да поштују одређена правила.

Међу успесима у борби против сиве економије Шиб је навео посебне шалтере за саветовање по питању пореза који су отворени у оквиру Пореске управе широм Србије на којима су порески саветници одговорили на више од миллион захтева и питања грађана.

С НАЛЕД-ом смо подржали привремена пореска изузећа за почетнике у бизнису од прошлог октобра и разне обуке, рекао је Шиб.

Истакао је да су захваљујући сарађи с Владом Србије и свим заједничким активностима које су предузете постигнути резултати.

Нагласио је да је Немачка спремна за наставак сарадње са Србијом у борби против сиве економије која је блиско повезана са јачем владавине права, незаобилазном ставком у преговорима Србије о придруживању ЕУ, каже Шиб.

Навео је да ће Немачка наставити да пружа подршку реформама у Србији као њен поуздан партнер,
Шиб је рекао да је током протеклих година економски развој у Србији је био позитиван, да је раст био солидан, да је побољшана наплата и повећани порески приходи и то због већег броја радних места и виших плата.

Додао је да је фискална консолидација добро напредовала и да је јавни дуг знатно смањен.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести