Нови Сад и Панчево да буду паметни градови

– Србија је тренутно топ-инвестициона дестинација и тако треба да остане – казао је за РТС директор Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Сума Чакрабарти, који хвали економске резултате наше земље, а највеће прилике за улагање види у иновативним технологијама.
novi sad panorama, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

– Наставите добар посао. Србија је постигла макроекономску стабилност, средила буyет, сада је потребан већи економски раст. Све то су разлози зашто је ЕБРД прошле године у Србији уложио 500 милиона евра, највише у региону. Уколико буду настављене реформе, ове године биће још више – 600 милиона евра, што захтева наставак реформи.

Чакрабарти сматра да је време за још већа улагања у Србији јер је економија земље отворена.

– Урађен је велики део посла око доношења потребних модерних закона – оценио је он.

Србија је постигла макроекономску стабилност, средила буџет, сада је потребан већи економски раст

Такође, како је навео, прилика је за улагање гринфилд инвестиција у иновативне технологије, односно „зелену” економију.

– Ту спадају и такозвани зелени, паметни градови. Неопходне су инвестиције у Београд, Нови Сад и Панчево. То ће допринети великим променама у животним условима, али и животном стилу грађана, да би све то учинило земљу бољим местом за живот – рекао је Чакрабарти.

На питање да ли је стабилност, односно нестабилност, пресудна ствар за регион, Чакрабарти је рекао да су у последњих 25 година учињене видљиве промене и у политичком и економском смислу.


Највише новца за Балкан

Директор Европске банке за обнову и развој Сума Чакрабарти напомиње да је, с 13 милијарди евра, ЕБРД највећи појединачни инвеститор у земљама Западног Балкана. Такође, поручује да ће та банка наставити да улаже најмање милијарду евра годишње у регион, али уз напомену да су за то потребни мир и реформе.


– Дошле су млађе генерације. Када то кажем, мислим и на политичаре. Оне су отвореније и посвећеније миру и развоју. И то је добра промена – оценио је он.

Али, нагласио је, треба видети како би те промене утицале на брже приближавање Европској унији.

– Видимо процес око Северне Македоније и Албаније. Треба елиминисати тензије и убрзати дијалог између Београда и Приштине. Све то заједно допринеће позитивном развоју догађаја и дати шансу региону на дуге стазе – поручио је Чакрабарти.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести