Нови суноврат биткоина, потонуо испод 32.000 долара

ЊУЈОРК: Цена биткоина је поново пала данас на светским крипто тржиштима услед наставка еуфоричне распродаје дигиталних валута.
bitkoin, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Највећа светска криптовалута је изгубила до 11 часова пре подне по источноамеричком времену 11 процената вредност, спустивши се на 31.6529 долара, према подацима Кин Метрикса, преноси ЦНБЦ.

Високе губитке бележе и мањи дигитални новчићи, при чему је етер пао за скоро 13 процената на 2.368 долара, а XРП је за више од 12 одсто.

У априлу 2021, изгледао је да ће ово бити година узлета за дигиталну имовину, при чему је биткоин први пут икада достигао ниво од 60.000 долара. Ипак, недавни пад цена пољуљао је поверење на крипто тржиштима. Биткоин је прошлог месеца потонуо на скоро 30.000 америчких долара, а тренутно је у паду за скоро 50 процената у односу на свој историјски рекорд.

Вредност овог дигиталног новчића је у односу на почетак године сада већа за само 9,0 посто, али је и даље више него утростручена у поређењу са ценом од пре годину дана

Конкретан разлог новог таласа распродаје није јасан, наводи ЦНБЦ али напомиње да га је можда изазвала забринутости у вези са сигурношћу криптовалуте након што су амерички званичници успели да поврате већи део откупнине плаћене хакерима који су прошлог месеца извели сајбер напад на нафтовод Колонијал Пајплајн у САД-у.

Према судским документима, истражитељи су успели да приступе лозинки за биткоин новчаник једног од хакера. Новац је вратила недавно формирана радна група у Вашингтону, која је успостављена у оквиру владиног одговора на раст сајбер напада.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести