НСЗ: Најмање незапослених у последњих 25 година, ЕУ просек све ближи

БЕОГРАД: На евиденцији Националне службе за запошљавање налази се 638.000 особа и то је најмањи број незапослених у последњих 25 година, каже директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.
zaposljavanje, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Он је додао да је то за око 8,8 одсто мање него прошло године, те да се последње три, четири године бележе позитивни трендови на тржишту рада.

Колика је званично стопа незапослености у другом кварталу, како каже, знаће се када Републички завод за статистику објави званичне резултате, што очекује да ће бити до краја месеца.

Сигуран сам, према ономе што се сада бележи на евиденцији НСЗ у погледу броја незапослених, да ће у другом кварталу стопа незапослености бити значајно нижа и у односу на други квартал претходне године и ранијих година, рекао је Мартиновић за РТС.

Очекује да ће званични подаци за други квартал показати да је стопа незапослености нижа од 13 одсто, јер би се на тај начин Србија приближила европском просеку који је испод 10 одсто. 

Појашњава да у другом и трећем кварталу сваке године стопа незапослености буде нижа због сезонских послова и напомиње да сада постоји велики број инвеститора који утичу и на трајније запошљавање људи.

Прошла година завршена је са стопом незапослености од 13 одсто, а Мартиновић напомиње да би били задовољни да ову годину Србија заврши са стопом незапослености од 11, 12 одсто, како би се приближили европском просеку.

То би нам показало да је тржиште рада оживело и да смо на добром путу, појаснио је он и додао да се на тржишту рада најмање задржавају ИТ стручњаци, да их тренутно на евиденцији има око 900 и да је добро што се организују преквалификације за ИТ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести