НСЗ: Расте интересовање за запошљавање угоститеља

БЕОГРАД. Запошљавање радника у области угоститељства у благом је порасту, имајући у виду да се отвара све више хотела, а највише потребе за радним ангажовањем овог кадра има у Београду, Новом Саду, Краљеву, Крагујевцу, Нишу...
Konobarica foto:pixabay.com
Фото: pixabay.com

Према подацима Националне службе за запошљавање (НСЗ), у прошлој години 11.343 лица са евиденције те службе угоститељске струке успело је да се запосли.

На основу статистицких података, просечно време чекања на запослење угоститеља до сада је било око четири године.

Закључно с последњим даном јануара, ове године на евиденцији незапослених лица регистровано је 17.527 њих из угоститељске струке, махом припремачи намирница, сервири, помоћни угоститељи, кувари, келнери, туристички и угоститељски техничари, конобари, кувари, економисти за туризам и виши угоститељи, дипломирани туризмолози...

У јануару се 660 лица са евиденције НСЗ угоститељске струке запослило, а у истом периоду регистровано је 73 огласа за 130 извршилаца у области угоститељства и туризма, на које се пријавило 40 кандидата.

Током 2019. године, највише пријављених потреба за запошљавање радника у угоститељству било је у Београду (1.406), потом следе Нови Сад (304), Краљево (188), Крагујевац (119), Ниш (106).

У Врњачкој Бањи је прошле и ове године отворен већи број хотела са четири и пет звездица, а самим тим је исказана потреба за радницима угоститељске струке, и то највише конобаре, куваре, собарице, рецепционере, аниматоре...

Послодавци које редовно обилазимо у склопу својих активности исказали су потребе за пријем од 70-80 радника већ у току марта, кажу у Филијали Краљево НСЗ (испостава Врњачка Бања).

Најављују да ће 4. марта бити одржан сајам запошљавања и образовања у области угоститељства, како би се олакшало налажење правих кандидата, а већ сада, кажу влада велико интересовање.

Иначе, у Врњачкој Бањи на евиденцији НСЗ има више од 200 незапослених угоститељских радника свих профила од чега 65 нема радног искуства, кажу у овој филијали.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести