Обезбеђено 81,5 милиона евра за ветропарк "Кошава"

БЕОГРАД: Компанија МК Финтел Винд, која послује у саставу Финтел Енергије, обезбедила је 81,5 милиона евра за завршетак прве фазе изградње свог трећег ветропарка - "Кошава", у близини Вршца, чије је отварање планирано до краја 2019. године.
vrsac vetropark3, tanjug zoran zestic
Фото: Tanjug

Прву фазу изградње трећег ветропарка чиниће постројење од 20 ветрогенератора, укупне инсталисане снаге од 69 мегавата, саопштено је из компаније МК Финтел Винд. 

"Кошава" ће бити један од највећих ветропаркова у Србији, саопштила је та компанија.

Очекује се да ће ветропарк снабдевати 57.000 домаћинстава електричном енергијом, као и да ће смањити емисију угљен-диоксида за око 170.000 тона годишње.

"Након отварања прва два ветропарка у Србији, још више смо посвећени даљим инвестицијама и улагањима у обновљиве изворе енергије овде. На изградњи ветропарка ''Кошава'' биће ангажовано 100 људи, а захваљујући њима и стручности и искуству локалних фирми, очекујемо да ветропарк буде пуштен у рад од краја 2019. године", рекао је извршни директор компанија Финтел Енергија Спа и МК Финтел Винд, Тицијано Ђованети.

Како наводи, компанија Финтел Енергија, у чијем саставу је МК Финтел Винд, спрема се да у наредна два месеца изађе на Београдску берзу.

"Средства која прикупимо на берзи биће искоришћена за изградњу друге фазе ветропарка Кошава", рекао је Ђованети.

Изградња ветропарка "Кошава" почела је у јулу 2017. године, а износ од 81,5 милиона евра неопходан је за завршетак пројекта, и биће финансиран из кредита Ерсте групе, Ерсте банке у Србији, Аустријске развојне банке (ОоЕБ), Уникредит банке у Србији и Загребачке Банке.

Тако се Србија приближава задатом циљу да до 2020. године 27 одсто електричне енергије буде добијено из обновљивих извора. 

Компанија MK Fintel Wind већ је отворила два ветропарка - "Кула", у близини Куле и ветропарка "La Piccolina" у близини Вршца.

Почетак друге фазе изградње ветропарка "Кошава", који ће имати 19 ветрогенератора, укупне инсталисане снаге од 117 мегавата, очекује се почетком 2019. године.

Реализацијом тог и других пројеката који се налазе у развоју, компанија ће учврстити лидерску позицију у производњи зелене енергије у региону. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести