О'Брајен: Г7 од 5. децембра спремна да ограничи цене руске нафте

БРИСЕЛ: Државе чланице Г7 имаће спремне све оперативне детаље о ограничењу цене руске сирове нафте из мора до 5. децембра када та мера треба да почне да се примењује, иако многи детаљи тек треба да буду решени, изјавио је данас амбасадор Џејмс О'Брајен из Стејт департмента, који води координацију санкција Русији.
naftna busotina, NIS
Фото: нис

У разговору са новинарима током посете Бриселу О'Брајен је рекао да су у току технички разговори о питањима цена и управљања горњом границом, али је одбио да улази у детаље, пренео је Ројтерс.

"Кључни датум је 5. децембар. Мислим да се о ограничењу цена разговарало довољно дуго да учесници на тржишту схвате да ће почети да се примењује и да изнесу ставове како да се то на најбољи начин примени", истакао је О'Брајен.

Ограничење цена, које подржавају САД, Јапан, Британија, Канада и Европска унија, неће дозволити бродским и осигуравајућим компанијама да пружају услуге за танкере који превозе руску нафту осим ако се нафта не прода по утврђеној цени или испод ње.

Максимална цена, коју тек треба да одреди Г7, треба да буде мало изнад руских производних трошкова како би се ограничили приходи Москве од продаје нафте и смањила њена способност да финансира напад на Украјину.

О'Брајен је рекао да ће цео пакет бити спреман на време.

"Сигурно ће бити спреман до 5. децембра, позабавићемо се тим питањима", нагласио је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести