Од 1. јануара мењају се услови за одлазак у старосну пензију

Жене ће радити два месеца дуже, а за мушкарце промене нема, суштина је нових прописа за пензионисање који ће важити од почетка следеће године.
penzionerke
Фото: Dnevnik.rs

Они који желе да остваре право на старосну пензију по условима који сада важе, требало би да раскину радни однос и поднесу захтев у овој години јер ако се захтев поднесе 1. јануара, важиће нова правила, односно примењиваће се услови који важе за ту годину.

Закон о пензијском и инвалидском осигурању измењен је 2014. године, а од тада се сваке године за жене мењају услови – односно старосна граница се помера у распону од два до шест месеци годишње. Тај принцип ће се примењивати све до 2032. године, када ће се старосна граница између одласка жена и мушкараца у редовну пензију изједначити, односно и жене ће у редовну пензију моћи да оду тек онда када напуне 65 година старости, што је две годне више него сада. Услови за превремену старосну пензију се подижу до 2024. године, када ће такође бити изједначени за жене и мушкарце, а да би се остварило то право, биће потребно 60 година живота и 40 година стажа осигурања.


Повишица 5,9 одсто

Министар финансија Синиша Мали је на  седници Народне скупштине, између осталог, најавио и повећање плата и пензија од јануара наредне године.

Како је најавио, од 1. јануара биће веће и пензије и минимална зарада, а ускоро ће се знати и колики ће бити раст плата у јавном сектору.

– Пензије нам од јануара расту 5,9 одсто, минимална зарада расте 6,6 одсто – најавио је Мали. – Брзо ћемо објавити и колико нам расту плате у јавном сектору.


Дакле, од наредне календарске године жене које желе да остваре право на старосну пензију морају да имају 63 године и два месеца живота, уместо 63 године, колико је потребно за одлазак у пензију ове године. Од почетка наредне године за жене важе и нова правила уколико желе да оду у превремену пензију. Ове године услов за одлазак у превремену пензију је 57 година и осам месеци живота и 39 година стажа. Да би то могле да остваре наредне године, биће им потребно неколико месеци више – потребно је да имају 39 година и четири месеца стажа осигурања и најмање 58 година и четири месеца живота. Промене нема када је у питању број година радног стажа јер је неопходно да их је најмање 15.

С друге стране, мушкарци у старосну пензију у наредној години иду по старом – са 65 година живота и бар 15 година стажа уписаног у радну књижицу. Ипак, промена има, али се оне односе на остваривање права на превремену пензију. Мушкарци ове године у превремену пензију могу да оду с 40 година стажа осигурања и најмање 58 година и четири месеца живота. Од наредне године то право ће моћи да остваре с истим бројем година стажа осигурања – 40, али морају имати најмање 59 година живота.

За оба пола једнако је правило по којем могу редовно да се пензионишу с 45 година стажа, без обзира на године старости. Да би то право и остварили, неопходно је да им је послодавац све време редовно уплаћивао доприносе.

Од 2015. године, кад је почела примена Закона о ПИО којим је уведено право на превремену старосну пензију, сваке године између 9.000 и 10.000 осигураника поднесе захтев и оствари га па се из године у годину повећава број старосних пензионера. С друге стране, смањује се број инвалидских пензионера и сада их је мање од 16 одсто од укупног броја пензионера, а број породичних пензионере је стандардан и износи око 20 одсто. Иначе, у Србији тренутно има око 1,7 милион пензионера, корисника свих врста пензија, а просечна пенизија је око 27.700 динара.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести