Од 1. јануара паушалци до пореских решења електронски

БЕОГРАД: Предузетници "паушалци" преузимаће решења о порезу електронским путем уз електронски потпис већ до 15. јануара, а износе у решењима одређиваће им софтвер, а не порески инспектор.
NALED
Фото: Youtube Printscreen

До ових новина у уредби о паушалном опорезивању дошло је после иницијатива "паушалаца" којих је у Србији више од 110.000 и НАЛЕДА.

Директорка за регулаторну реформу НАЛЕДА Јелена Бојовић каже да ће на овај начин "паушалци" унапред знати које су им обавезе за годину која је на почетку а да се раније дешавало да решења касне и по неколико месеци па и до две године.

"Сада ће све своје обавезе унапред на почетку године а уместо инспектора који је раније процењивао колика ће паушална обавеза бити од ове године то ће радити софтвер", каже она и додаје да постоји калкулатор и систем који генерише пореску обавезу.

Уредба која ће се примењивати од 1. јануара препознала је и стимулисала неке категорије предузетника "паушалаца" као што су младе, почетници у пословању, породиље, и предузетници који се баве старим занатима који ће имати умањење пореске основице.

"Они су добили посебне олакшице за обављење делатности", каже Јелена Бојовић.

Нова правила утицаће на смањење административног оптерећења за предузетнике паушалце јер ће поступци пред пореском управом бити једноставнији и ефикаснији.

Индикативни калкулатор преко кога "паушалци" сами могу да израчунају колика ће им бити пореска обавеза за месец дана рада имао је 46,5 хиљада прилика да изради обрачун.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести