ОД 1. МАЈА НОВИ ПРАВИЛНИК ЗА ПРОИЗВОЂАЧЕ МЕДА Пчеларима трошкови нижи, ЕВО КОЛИКО

У Србији ће се од 1. маја примењивати правилник који пчеларе ослобађа плаћања транспортних уверења за селидбу пчела и накнаде за издавање Уверења о здравственом стању животиња у унутрашњем промету.
ф
Фото: Dnevnik.rs

Такође, укида се и дезинфекција возила пре селидбе, саопштио је Савез пчеларских организација Србије (СПОС). Како се наводи, то ће пчеларима донети у просеку, по једној селидби кошница уштеду од близу 12.000 динара,

„Пчелари ће од 1. маја бити ослобођени не само процедуралних и временских, већ и значајних финансијских обавеза ”, истакли су у СПОС-у. Наводе да се од 1. маја 2024. више неће плаћати писање транспортног уверења које сада кошта 345 динара, као ни накнада за издавање Уверења о здравственом стању животиња у унутрашњем промету која кошта најмање 25 динара по кошници у сваком смеру селидбе. Неће се наплаћивати ни дезинфекција возила пре селидбе од територијално надлежне ветеринарске станице, а то тренутно кошта од 1.035 до 1.265 динара зависно од возила у једном правцу селидбе. То је, како истичу, по тренутном препорученом ценовнику ветеринарских услуга Ветеринарске коморе Србије, с тим што је та цена за пчеларе увек већа за 50 одсто, јер се утовар кошница обавља ноћу, а ноћна тарифа је 50 одсто скупља, још ако се селите недељом онда је 100 одсто скупље за рад недељом. Додаје се да се и излаз ветеринара на терен сада наплаћује законских 30 одсто цене литра бензина по километру. „Ако знамо да просечан пчелињак у СПОС има 70,6 кошница и нека буде да је просечно удаљен од ветеринарске станице само 15 километара, укупна уштеда по просечном пчелару СПОС-а по само једној селидби у оба правца износи најмање 11.585 динара, јер смо рачунали да свих 70 кошница стане на један камион, што је наравно углавном немогуће, те су трошкови и знатно већи”, наводе у СПОС-у.

Наглашавају и да ова уштеда практично представља још један вид субвенције државе за пчеларе, јер по просечном члану СПОС-а то износи додатних 164 динара по кошници чланова, а просечан пчелињак у СПОС броји 70,6 кошница.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести