Од наредне године пријава пољопривредних газдинстава у неколико кликова

Успостављање платформе е-Аграр најављено је за наредну годину, а више од 450.000 пољопривредних газдинстава регистроваће се четири пута брже и једноставније него до сада. Такође, сви пољопривредници моћи ће електронски да поднесу захтеве за субвенције, због чега је увођење овог дигиталног решења главни приоритет који Савез за храну и пољопривреду у НАЛЕД-у номинује за нову Владу.
е
Фото: Pixabay.com

Државна секретарка Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Душанка Голубовић истакла је да су све иницијативе Савеза у складу с плановима министарства и да ће овај ресор привести крају активности које су у претходном сазиву започете.

- На развоју е-Аграра ћемо радити током наредне године интензивно, а већ у фебруару очекујемо постављање базе података – рекла је Душанка Голубовић. - Наш буџет је прешао пет одсто укупних пореских прихода и тако ће бити и следеће године, највећи део је усмерен на субвенције и подстицаје у пољопривреди, али увешћемо и јасније критеријуме, којима ћемо подстаћи да производи буду квалитетнији и конкурентнији на страном тржишту.

У фокусу Савеза у наредне две године наћи ће се и увођење електронске књиге поља за закупце пољопривредног земљишта, укидање пореза на донације хране и усклађивање прописа из области безбедности и квалитета хране с европским законодавством, како би трговина са Европском унијом била олакшана. Увоз и извоз робе били би ефикаснији и када би се у Србији признавали резултати ЕУ лабораторија, као и када би се усагласила примена прописа из области декларисања хране у делу означавања земље порекла, што је сада додатни трошак за увознике и кочи пласман робе.

- С тим у вези је свакако и смањење административних трговинских препрека, рационализација трошкова и административних процедура у сектору хране и пољопривреде, у циљу побољшања пословања привредних субјеката - истакла је нова председница Савеза за храну и пољопривреду у НАЛЕД-у и извршна директорка производње Индустрије меса „Карнекс„. Тамара Пењић. - Један од важнијих циљева јесте усклађивање националног законодавства с европским стандардима, што је посебно важно јер то, у ствари, значи и боље и сигурније услове тржишног пословања.

Према последњем извештају Агенције за заштиту животне средине, готово половину комуналног отпада на депонијама, током прошле године, чинио је биоразградиви отпад. Чланови НАЛЕД-а припремили су предлог измене регулативе које би омогућиле донирање хране пред истеком рока, како би компаније здраве намирнице са ознаком „најбоље употребити до“ могле лакше да усмере ка онима којима су потребне.

Као највећи резултат Савеза истиче се увођење електронске платформе за пријаву сезонских радника у пољопривреди, путем које је од 2019. пријављено више од 72.200 радника. Следећи корак био би да се ова процедура прошири и на друге делатности, као што су туризам, угоститељство, грађевинарство и кућни послови, а Влада Србије, пре две године покренула је радну групу за израду овог прописа.

Ново председништво савеза

Чланови Савеза за храну и пољопривреду изабрали су ново руководство, а наредне две године председница ће бити Тамара Пењић. Потпредседници су генерална директорка компаније „Нестле„ за регион Србије, Црне Горе и Северне Македоније Марјана Давидовић, в.д. директора Акредитационог тела Србије Драган Пушара, председник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић и председник општине Параћин Владимир Милићевић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести