Од нове године нови услови за одлазак у пензију

БЕОГРАД:  Од наредне године важе нова правила за пензионисање жена, па сваки захтев који поднесу после 31. децембра ове године подлеже новим, ригорознијим условима.

Наредне године, неће бити измена у остваривању права на пензију код мушкараца - за то ће, као и ове године, бити потребно навршених 65 година живота и најмање 15 година уписаног стажа.

Женама ће такође бити потребно 15 година стажа, а право на пензију моћи це да остваре са 63 године, што је шест месеци касније него ове године.С првим даном нове године има промена у остваривању права на превремену пензију, и код жена и код мушкараца.

Мушкарцима је и ове и наредне године потребно 40 година стажа, с тим што ове године треба да имају најмање 57 година и 8 месеци, а та граница се помера за осам месеци 2020. године, на 58 година и четири месеца.

За остваривање тог права, жене треба да имају најмање 38 година и шест месеци стажа и 57 година живота.Наредне године обе границе се померају - мораће да имају најмање 39 година рада и 57 година и осам месеци.

Закон о пензијском и инвалидском осигурању измењен је 2014. године. Од тада се за жене сваке године мењају услови за пензију и то по правилу да се старосна граница помера у распону од два до шест месеци годишње, све до 2032. године када ће бити изједначени.

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсећа грађане који намеравају да се пензионишу по прописима који важе у овој години, да радни однос мора да им престане најкасније данас, 30. децембра.

Захтев за пензију се подноси најкасније сутра, 31. децембра, што може да се учини и поштом, као препорученом пошиљком.Подношење захтева 1. јануара и касније подразумева примену услова који важе у новој години.

Све филијале Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање радиће сутра продужено, до 18 часова, како би се омогућило осигураницима да благовремено поднесу захтев и остваре право на пензију у складу са условима у 2019. години.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести