Од септембра ПРИЈАВА ЗА СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ЗАМЕНУ СТОЛАРИЈЕ И ИЗОЛАЦИЈУ ОБЈЕКАТА ево ко све може да конкурише

БЕОГРАД: После огромног интересовања грађана, почетком септембра почиње пријављивање за субвенције за замену дотрајале столарије, котлова и постављање изолације. Маја Вукадиновић из Министарства рударства и енергетике рекла је за РТС да за субвенције могу да конкуришу сви грађани без обзира на то да ли живе у кућама или стамбеним зградама, као и да ће пријаве трајати током целе године.
zgrade porez, fbakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Посебна саветница за енергетску ефикасност у Министарству рударства и енергетике Маја Вукадиновић рекла је за РТС да је процедура за пријављивање грађана једноставна и да нема промена у односу на претходне године.

Посебна саветница за енергетску ефикасност у Министарству рударства и енергетике Маја Вукадиновић рекла је за РТС да је процедура за пријављивање грађана једноставна и да нема промена у односу на претходне године.

Ми очекујемо да већ у првој недељи септембра буде расписан јавни позив за грађане. То грађани могу да прате на интернет страници јединица локалне самоуправе. Такође, могу да оду у саму општину. Могу позвати и Mинистарство. Од грађана се очекује само да попуне образац где треба да наведу податке о свом домаћинству, затим да наведу мере за које намеравају да аплицирају, навела је Маја Вукадиновић.

Додала је да је потребно да подносиоци пријаве буду власници објекта, а уколико нису власници, треба да добију писану сагласност власника, а потребно је доставити и рачун за струју за претходни месец у којем се види да је потрошња струје била најмање 30 киловата.

Маја Вукадиновић је навела да могу да конкуришу сви грађани, без обзира на то да ли живе у кућама или стамбеним зградама, а да је потребно да објекат буде настањен, да није реч о викендицама.

Грађани ће моћи да конкуришу за замену столарије и котлова, изолацију, а први пут може да се конкурише и за више мера, а не само за појединачне.

Постоји могућност да се конкурише за појединачну меру, када ће ниво субвенција бити нижи, до 50 процената. Па смо ми, имајући у виду велику заинтересованост грађана да промовишемо тај програм тако што смо предвидели виши проценат субвенције уколико се неко пријави за више различитих мера, навела је Вукадиновићева.

Објаснила је да ће, уколико се неко пријави за замену столарије и изолацију, остварити субвенције до 55 одсто, а ако се уз то уграде соларни панели или колектори, субвенције ће износити до 65 одсто.

Како је навела, ове године се пријавила 131 локална самоуправа, а да њихово пријављивање зависи од средстава која су одвојена за ту намену.

Говорећи о жалбама, Маја Вукадиновић је навела да грађани који нису задовољни могу да се жале комисијама у локалним самоуправама, а да им на располагању стоји и Министарство рударства и енергетике.

Напоменула је да очекују велики одзив, као и да ће грађани за субвенције моћи да се пријаве током целе године.

РТС

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести