Од укидања такси на КиМ стигло 30 мил евра робе из централне Србије

ПРИШТИНА: Производи из централне Србије вратили су се на косовско тржиште од када је приштинска влада 1. априла укинула таксу и заменила је одређеним реципрочним мерама, а реч је углавном о прехрамбеним производима и пшеници, пише приштинска Газета Експрес.
psenica zetva
Фото: Dnenvik (M. Mitrović)

Према подацима кошовске Агенције за статистику, у априлу је из централне Србије на КиМ стигла роба у вредности више од 15 милиона евра, док је у истом периоду 2019. године, када је на снази била такса, то износило свега 637.000 евра.

У супротном правцу отишла је роба у вредности од око 1,1 милион евра, преноси Косово онлајн.

Портпарол Царине Косова Адриатик Ставиљеци, изјавио је за Радио слободна Европа да је од 1. априла, када је такса укинута и уведен реципроцитет, до сада вредност робе из централне Србије достигла 29 милиона евра.

Бивши председник косовске Привредне коморе Сафет Грџалију сматра да је трговина са централном Србијом премашила очекивања.

Укидање те таксе представља још један дах посла за Косово, сматра Грџалију и додаје да из свега тога морамо научити да дијалог нема алтернативу и да дефинитивно уклањање баријера у интересу пословања увек мора да функционише.

Приштинска влада укинула је таксу од 100 одсто на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине, истовремено је заменивши реципроцитетом, подсећа се у тексту.

Од увођења таксе у новембру 2018. дијалог Приштине и Београда, уз посредовање ЕУ, обустављен је, а Сједињене Државе су се супротставиле одлуци да такса буде замењена мерама реципроцитета.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести