Одбор директора ММФ-а усвојио аранжман са Србијом

ВАШИНГТОН/БЕОГРАД: Одбор директора Међународног монетарног фонда (ММФ) потврдио је данас у Вашингтону нови саветодавни аранжман са Србијом, који ће трајати следећих 30 месеци а министар финансија Синиша Мали је оценио да се тако шаље озбиљна порука финансијској јавности и да Србија као држава добија на кредибилитету.
mmf.jpg
Фото: Youtube Printscreen
Мали је рекао да је овај аранжман веома важан јер представља још једну потврду успешне економске политике коју води Србија и одличан је показатељ да јој упркос кризи која је изазвана пандемијом вируса корона, није потребна финансијска помоћ.
Он је, наводи се у саопштењу Министарства финансија, додао да се захваљујући новом аранжману са ММФ-ом, који је саветодавног карактера, шаље озбиљна порука међународној финансијској јавности и као држава Србија добија на кредибилитету.
"Нама новац од те финансијске институције не треба, али нам је потребна сарадња. Осим амбициозног плана структурних реформи, фокус ће бити и на пружању подршке привредном опоравку, очувању макроекономске и финансијске стабилности", рекао је Мали.
Додао је да то треба да доведе до побољшања животног стандарда, конкурентности и раста српске привреде и још већег броја страних директних инвестиција.
Нови програм сарадње Инструмент за координацију политика (Полицy Цоординатион Инструмент - ПЦИ) трајаће од јуна 2021. до краја 2023. године.
Министар финансија је нагласио да је аранжман пре свега усмерен на одржавање макроекономске и финансијске стабилности.
"У наредних 30 месеци посебно ћемо се фокусирати на додатне структурне и институционалне реформе, како би се осигурао јачи раст у средњем року, са посебним фокусом на екологију", нагласио је Мали.
Истакао је да је подршка привредном опоравку и даље најважнији приоритет економске политике земље и да ће се настојати да се смање фискални трошкови и ризици и према потребама дефинишу мере за ванредне ситуације.
Мали је објаснио да је сарадња са ММФ-ом усмерена и на реформу јавних предузећа и Пореске управе.
"Нови аранжман је од посебног значаја када је у питању реформа јавних предузећа и модернизација Пореске управе, јачање наплате прихода и унапређење пословног амбијента. Посебна пажња ће бити посвећена јачању оквира управљања јавних инвестиција а када је реч о реструктуирању јавних предузећа, првенствени циљ је унапређење ефикасности и ограничавање фискалних трошкова и ризика“, навео је Мали.
Министар је напоменуо да је унапређење пословног окружења приоритет, због чега се наставља са структурним реформама, јер се тиме подржава раст вођен приватним сектором.
Навео је и да је од кључног значаја спровођење мера за сузбијање сиве економије.
Рекао је да се намерава израда свеобухватног плана за зелени раст, како би био подржан економски опоравак и обезбеђен одрживији развој.
"Србија остаје посвећена дефинисаним циљевима у наредном периоду. Помоћ ММФ-а ће свакако бити од велике користи, јер уз добре савете и посвећен рад, једини исход може бити потпун опоравак од кризе изазване вирусом корона у веома кратком временском периоду", закључио је Мали.
Истакао је да истовремено рачунамо на стопе раста које ће бити на завидном нивоу, чак и у поређењу са знатно развијенијим земљама Европе и да нас пут којим смо кренули води само ка још већем напретку.
EUR/RSD 117.5662
Најновије вести