Одређене локације за јефтине станове припадника снага безбедности

Четири локације - Сајлово, Југовићево, Парагово и Мишелук 2, места су које је град Нови Сад предложио за програм изградње јефитиних станова за припаднике војске, полиције и служби безбедности.
с
Фото: Tanjug

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић изјавила је да су “све предложене локације у Новом Саду прихватљиве, делимично су опремљење и потребно је уложити у комуналну инфраструктуру“. У Новом Саду постоји потреба за 1.800 станова, а изградња може почети на једној или више локације истовремено у другој половини следеће године, навела је Михајловићева.

Шест градова, у којима ће кренути овај вид станоградње, предложило је локације за градњу укупно 20.295 јефитних станова. Градња на неким локацијама могла би да крене већ у првој половини следеће године.

У Новом Саду постоји потреба за 1.800 станова, а изградња може почети на једној или више локација истовремено у другој половини следеће године

Станови ће бити грађени осим у Београду и Новом Саду, у Нишу, Крагујевцу, Краљеву и Врању. Тим потпредседнице Михајловић одмах после Нове године предложиће Радној групи за градњу ових станова локације на којима у најкраћем року може да почне градња. У Београду постоји потреба за изградњом нешто више од 14.000 станова за припаднике снага безбедности и градска управа предложила је пет локација за градњу ових станова. Од свих локација сматрамо да је најбоља у Бањи Овча на општини Палулула која би могла да буде припремљена за градњу у првој половини 2018. године. Михајловићева процењује да би ту могло да се изгради око 2.000 станова, што би била прва фаза градње свих потребних станова у Београду, каже Михајловићева.

У Нишу је планирана градња око 2.000 станова, а град је предложио да се они граде на простору касарне “Књаз Михајло”. Међутим, након овог предлога стигла је информација да се на овој локацији налази археолошко налазиште које би успорило или онемогућило изградњу, тако да ће град Ниш предложити нову локацију за јефтине станове.

Квадрат у Београду би коштао око 550 евра, а у другим местима од 450 до 470

Крагујевац има потребу за градњом 533 јефитна стана. Град је предложио да се сви станови изграде у насељу Денино брдо, али је потребно да се уложили доста новца у комунално опремање ове локације. Локална власт у Краљеву одредила је само једну локацију, Воћареве ливаде у насељу Рибница, на којој се може изградити око 1.000 јефинтих станова, колико је и потребно за припаднике снага безбедности Србије у овом граду. И на овој локацији потребно је изградити нове саобраћајнице и осталу комуналну инфраструктуру.

Врање је предложило шест потенцијалних локација за изградњу јефтиних нешто више од 800 станова колике су потребе за војску и полицију.  Пошто је прегледана документација, у том граду, очекује се да би се у првој половини 2018. могло кренути у градњу станова на три локације на којима би могли да се изграде сви станови за потребе наших снага безбедности.

Пре десетак дана одржана је прва седница Посебне радне групе за праћење и координацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности, којом председава Зорана Михајловић, а чији чланови су челници шест градова и директори Републичке дирекције за имовину, Републичког геодетског завода, Саобраћајног института ЦИП и Грађевинске дирекције Србије.

- Заједно с градовима до наредне седмице дефинисаћемо локације, цене изградње, пројектовање, надзор и сва друга отворена питања у реализацији пројекта. Радићемо на томе заједно и максимално ефикасно, јер је реч о пројекту од великог значаја за грађане Србије - рекла је Михајловић након тог састанка.

„Сви станови радиће се по свим стандардима енергетске ефикасности и грађевинским стандарадима у складу са европским. То нису станови који ће због ниже цене имати неки проблем”, нагласила је. Објаснила је да изградња станова није тип инфраструктурних пројеката који се дуго граде већ да, у зависности од величине и висине зграде, изградња може трајати максимум од шест до 12 месеци.


Пола цене и кредити

Председник Александар Вучић најавио је пре две седмице пројекат државне станоградње, намењен првенствено припадницима војске, полиције, младим научницима и младим брачним паровима, који би омогућио да квадрат у Београду кошта око 550 евра, а у другим местима од 450 до 470.

- За стан од 60 квадрата требало би да се издвоји око 30.000 евра и то тако што би субвенција државе била 3.000, купац би платио 3.000 евра, а онда би остатак исплаћивао кроз кредит, уз месечну рату од око 125 евра у првих 25 година и око 50 евра - у последњих пет година – појаснио је Вучић.

Председник је, међутим, нагласио да би услов за куповину оваквих јефтиних станова био да у наредних 15 -20 година мора да се остане и ради у Србији.


Навела је недавно и да је Министарство грађевине разговарало са градоначелницима, јер су увидели да је проблем то што сваки град има различиту ситуацију у документацији, због чега су предложили да се донесе посебан закон „лекс специјалис“.

- Некоме је усписан просторни план, а некоме није, а негде нису решени имовинско - правни односи. Да не бисмо губили време у сређивању тога, ми смо се одучили да предложимо закон који ће тај административно бирократски део што пре решити - рекла је она. Како је истакла, план је да до краја ове године Министарство предложи и припреми закон, а уколико буде прихваћен, могао би да буде на дневном реду Скупштине Србије на првом заседању после Нове године.

Према раније изнетој рачуници, за око два милона квадрата стамбеног простора биће потребно око милијарду евра инвестиција, при чему би учешће државе износило 250 милиона евра. Влада Србије која је главни носилац овог пројекта требало би  до 15. јануара да изађе са конкретним подацима, везаним за његову реализацију.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести