Одржан Пословни форум са привредном делегацијом Нижегородске области

Пословни форум са привредницима Нижегородске области је одржан у организацији Привредне коморе Војводине и Трговинског представништва Руске Федерације у Републици Србији.
Radojevic Niznji Novgorod (6)
Фото: Покрајинска влада

Нови Сад су посетили представници привредне делегације региона Нижњи Новгород, из Руске Федерације која је једно од приоритетних тржишта Републике Србије, значајан инвестициони, економски и трећи спољнотрговински партнер Србије.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић обратио се на Пословном форуму у Привредној комори Војводине, истакавши да је форум прилика за још чвршће привредно повезивање АП Војводине и ове регије Руске Федерације.

Радојевић је изнео уверење да ће, након данашњег сусрета, компаније и из Нижегородске области и АП Војводине бити у прилици да успоставе још конкретније и директније пословне односе и подсетио на Меморандум о намерама за сарадњу наше покрајине са овом руском регијом, који нам даје отворену могућност за повезивање у областима пољопривреде, привреде, културе и високог образовања.

Фото: Покрајинска влада

“Резултате овог споразума о сарадњи, као и оног који наша покрајина има са Архангелском облашћу, видели смо већ прошле године, када смо имали учешће привредника из ових руских регија. Данас је ту далеко бројнија делегација са 22 компаније из Нижегородске области ”, нагласио је Радојевић и захвалио се на импулсу који овој сарадњи пружају привредне и трговинске коморе.

Радојевић је истакао да је сарадња коју остварујемо са Руском Федерацијом од изузетног значаја, с обзиром да нам се сваке године повећава спољнотрговинска размена. Поготово када је реч о области аграра, Радојевић је истакао да је посебно значајно што извоз наших пољопривредних и прехрамбених производа у последњих неколико година бележи тренд раста, те тако имамо спољнотрговински суфицит у овој области.

Представник Трговинског представништва Руске Федерације у Републици Србији Андреј Н. Хрипунов подсетио је да већ постоји стратешко партнерство између Руске Федерације и Републике Србије и навео „Гаспром“, НИС и „Руске железнице“ као пример великих компанија које раде у нашој земљи.

Фото: Покрајинска влада

Он је посебно истакао да је данашњи форум право место за развијање регионалне сарадње између АП Војводине и Нижегородске области, за коју је рекао да је један од региона у Русији са најдинамичнијим развојем. Хрипунов је додао да су овакви форуму први кораци, који су увек тешки, и изразио наду да ће успети да донесу реалне резултате у наредним годинама, корисне за обе државе.

Министар за индустрију, трговину и предузетништво у Влади Нижегородске области Максим Черкасов је данашњи скуп оценио као значајан подстицај даљем унапређењу сарадње, која је између Новог Сада и Нижњег Новгорода започета 2005. године, а између АП Војводине и Нижегородске области прошле године. Чернасов се захвалио градоначелнику Милошу Вучевићу и свима који су заслужни за организацију њихове пословне мисије у Србији.

„Довели смо веома много различитих компанија које ће представити своје пословање. Надам се да ова форум неће бити последњи и да ће допринети повећању робне размене, као и даљем развоју пословних односа“, рекао је Черкасов.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић је рекао да је овај форум, који се одржава у оквиру Пољопривредног сајма, један од централних догађаја, јер су на њему присутни представници 22 компаније из Нижегородске области, из металске и хемијске индустрије, медицинске опреме, ИТ сектора.

Циљ форума је повезивање наше привреде са привредом Нижегородске области и што боља робна размена, у којој се, како је нагласио Вучуревић, шири лепеза производа и број компанија које извозе на руско тржиште.

Фото: Град Нови Сад

Члан Градског већа Новог Сада задужен за привреду Милорад Радојевић истакао је да од свих градова-побратима, Нови Сад најбољу сарадњу остварује са Нижњим Новгородом, која се најпре реализовала у области културе и образовања, а од 2017. покренута је иницијатива да се ојача и привредна сарадња.

„Нови Сад и Нижњи Новгород су градови побратими већ 13 година, и то је најбоља сарадња коју Нови Сад има од свих градова побратима. Она се до сада претежно огледала у областима културе и образовања, а 2017. године на Бизнис форуму у Нижњем Новгороду разговарали смо и о јачању привредне сарадње између два града и региона. Присуство више од 20 компанија из региона Нижњег Новгорода на овом форуму је за велики респект, и сигуран сам да је ово први корак у будућој озбиљнијој пословној сарадњи“, рекао је Радојевић и истакао да Нови Сад веома цени односе са Нижњим Новгородом и привредницима, као и то да ће им увек бити на услузи ради успостављања и интензивирања економске сарадње.

Фото: Покрајинска влада

У оквиру Форума, делегација руских привредника упозната је са инвестиционим и извозним потенцијалима АП Војводине.

Током Пословног форума одржане су презентације производних капацитета, пословних иницијатива и инвестиционих потенцијала Војводине и Нижњег Новгорода, а потписан је и Споразум о сарадњи између Привредне коморе Војводине и Привредне коморе Нижњег Новгорода.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести