Ограничен извоз сировина ради сигурности грађана Србије

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је у разговору с представницима Удружења "Жита Србије" да је приоритет владе да снабдевеност домаћег становништва свим неопходним намирницама остане сигурна у наредном периоду, те да ће у складу са тим бити допуштан ограничен извоз свих сировина.
b
Фото: Tanjug

Премијерка се састала по други пут са представницима "Жита Србије", како би разговарали о извозу житарица и уљарица, а састанку је присуствовао и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, саопштено је из кабинета премијерке.

Представници Удружења поздравили су одлуку владе да на прошлонедељној седници одобри ограничен извоз пшенице, кукуруза, брашна и рафинисаног сунцокретовог уља.

Истакли су да су највећи изазови са којима се у овом периоду сусрећу логистичке природе, те да је приоритет да администрација квота буде што једноставнија како би извоз био што ефикаснији.

Премијерка је истакла да је приоритет да снабдевеност домаћег становништва свим неопходним намирницама остане сигурна у наредном периоду и да ће у складу са тим бити допуштан ограничен извоз свих сировина.

Учесници састанака сагласили су се да је због тога одржавање ових састанака од изузетне важности, како би се пратила кретања на тржишту и сходно томе квоте за извоз биле кориговане по потреби.

У саопштењу подсећају да пријаве за извоз за месец мај трају до четвртка и сви захтеви подносе се електронским путем на мејл адресу zahtevi.izvoz@minpolj.gov.rs.

По захтеву је могуће тражити одобрење за извоз максимално 20 одсто одобрених количина по групи производа на месечном нивоу.

У случају да извозници не извезу или прекораче одобрене количине, наредног месеца неће моћи да поднесу захтев за извоз.

Најављено је да се захтеви за наредне месеце подносе од 20. до 25. дана текућег месеца.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести