Око 22.400 предузећа кандидати за принудну ликвидацију

Агенција за привредне регистре објавила је пред крај године Претрагу огласа и обавештења за регистроване привредне субјекте, где се омогућава претрага података о привредним субјектима код којих је објављено обавештење да су се стекли разлози за принудну ликвидацију.
firma.jpg
Фото: pixabay.rs

За око 22.400 привредних друштава која нису доставила финансијске извештаје за 2015, 2016. и до краја 2017. године објављена су обавештења. По истеку рока од 90 дана – а то значи крај марта ове године – по службеној дужности ће бити донет акт о покретању поступка принудне ликвидације.

Иначе, АПР је 20. октобра 2017. године објавио да почиње спровођење поступака принудне ликвидације над привредним друштвима код којих су се стекли услови прописани Законом о привредним друштвима. Иако је принудна ликвидација као новина уведена Законом о приведним друштвима из 2011. године, одредбе о њој нису примењиване. Разлог за њихово непримењивање било је мишљење Министарства економије и регионалног развоја из 2012. по којем Закон није садржао норме којима се прописује сврха примене одредаба којима се уређује поступак добровољне ликвидације, као и да правни оквир који би регулисао ту материју није довољно уређен. Тражено је одлагање примене принудне ликвидације до доношења измена и допуна Закона о привредним друштвима.   

Међутим, октобра 2017. године Министрство привреде је ставило ван снаге мишљење тадашњег Министарства економије и регионалног развоја и затражило да почне примена принудне ликвидације. Као разлози за покретање принудне ликвидације, сходно члану 546 Закона о привредним друштвима, наводи се да се она покреће у случају када је друштву правоснажним актом изречена мера забране обављања делатности, односно одузета дозвола, лиценца или одобрење за обављање одређене делатности, а друштво не региструје промену претежне делатности или не отпочне ликвидацију. Затим, ортачком друштву које остане с једним ортаком, односно командитно друштво остане без комплементара или без командитора, а друштву у року од три месеца не приступи недостајући члан или не промени правну форму. Принудна ликвидација уводи се и када основни капитал друштава буде смањен испод минималног износа прописаног законом, а она то у року од шест месеци не исправе.


Нема исплате добити ни дивиденде

За време принудне ликвидације предузеће не може исплаћивати учешће у добити, дивиденди, нити се имовина друштва расподељује члановима пре брисања из регистра. Од дана покретања поступка принудне ликвидације сви судски и управни поступци се прекидају у односу на друштво које је у принудној ликвидацији.


Принудна ликвидација следује и предузећима која АПР-у не достављају финансијске извештаје до краја пословне године за претходну, као и онима којима је правоснажном пресудом утврђена ништавост регистрације/оснивања друштва у складу са Законом о регистрацији.

Пошто је на сајту АПР тренутно објављен извештај за око 22.400 привредних друштава која нису доставила своје финансијске извештаје до краја 2017. године за претходне две узастопне 2015. и 2016, по истеку рока од три месеца регистатор привредних субјеката ће по службеној дужности покренути поступак принудне ликвидације. Истовремено с тим актом о поступку принудне ликвидације објављује се оглас о принудној ликвидацији и то такође на интернет страници АПР-а. Од објављивања тог огласа, органи друштва настављају рада, а друштво не може преузимати нове послове. Може само завршити започете, укључујући и измирење доспелих обавеза и плаћање текућих.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести