Око 300, 400 стартапова: Гејминг индустрија и блокчејн најбоље успевају

НОВИ САД: Непосредно пред крај прошле године, Скупштина Србије усвојила је Закон о иновационој делатности.
kompjuteri programiranje
Фото: pixabay.com

По речима директора Иницијативе "Дигитална Србија" Небојше Бјелотомића, дефинисање законских појмова омогућиће бољу комуникацију мећу оснивачима стратапова, запослених и државе, односно инвестиционих фондова.

- У Закону о иновационој делатности први пут се дефинишу појмови као што су стартап, организација подршке стартапу, "пословни анђели" који инвестирају, спин-оф компанија која се из велике издваја неким послом, обично иновацијом коју је компанија створила да би се брже развијала - каже Бјелотомић. - Уз постизање боље комуникације међу оснивачима стартапа, запослених и државе, стартапови ће моћи да се региструју код државе, односно Инвестиционог фонда како би били препознати као стартапови.

Он указује да ће на тај начин држава препознати стартапове - да ли је реч о брзорастућој, иновативној компанији која има право на одређену подршку државе, те да ће постојати база која ће бити доступна и државним службеницима и онима који су у стартапу, али и инвеститорима заинтересованим да се укључе у стартапове.

Процењује се да у Србији тренутно функционише између 300 и 400 таквих компанија, а циљ Иницијативе "Дигитална Србија" је да тај број повећа.

- Један од десет стартапова изузетно успе, а карактеристично је да су они технолошки релативно брзорастуће компаније и зато их је тешко пребројати. У Србији је препознато да најбоље напредује гејминг индустрија и блокчејн, стартапови који се баве мобилитијем, савременим погледима на ауто-индустрију, односно паметним колима - објашњава Бјелотомић.

Он је истакао и да има пуно различитих области за које се људи опредељују како би путем иновација и дигитализације решили потребе и проблеме тржишта и потрошача.


Потребно мултидисциплинарно образовање

За даљи развој и успех, истиче Небојша Бјелотомић, поред стратапова и законодавства, веома је важно образовање.

- Без мултидисциплинарно образованих кадрова, који прате и укључују се у све што се дешава у свету, не можемо очекивати раст броја стартапова, те је веома важно да се уводе нови образовни програми у систем образовања - рекао је Бјелотомић.


- Један од циљева је да се подстакне уплив капитала у стартап заједницу - “анђели инвеститори”, који су посебно важни на самом почетку, кад су стартапови на нивоу концепта или тек направљеног производа који треба доказати да заиста ради. То значи, да им пруже подршку, не само с фондовима и инвестицијама, него и саветима, контактима, да раде с њима како би се равијали и постали препознатљиви за фондове заинтересоване за улагања - наводи Бјелотомић.

Међутим, чињеница је да је потребно и знање и препознавање онога чиме се баве стартапови и обично се људи који већ имају пословног искуства опредељују да буду “пословни анђели”.

- Чињеница је и да они углавном имају капитал који су током каријере створили и управо нам је циљ да њих заинтересујемо. Организација “пословних анђела”, која је у оквиру наше иницијативе функционише већ шест месеци, имала је прву успешну инвестицију, а друга је на помолу - истакао је Бјелотомић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести