Око 50.000 радника Џенерал Моторса ступило у штрајк

ДЕТРОИТ: Више од 49.000 радника "Џенерал моторса" (GM) ступило је у штрајк и поставило препреке на улазима у фабрике након што су пропали преговори синдиката Уједињени Аутомобилски Радници (UAW) са руководством компаније о зарадама и условима рада.
dzeneral motors strajk
Фото: Tanjug/AP

Радници су затворили 33 производна погона у девет држава широм САД, као и 22 складишта за дистрибуцију резервних делова, јавља агенција АП.

Неизвесно је колико ће протести трајати, а из синдиката кажу је GM отезао вишемесечне преговоре, док из компаније тврде да су дали значајне понуде, укључујући веће плате и фабричка улагања.

Ово је први национални штрајк синдиката UAW од дводневне шетње 2007. године која је мало утицала на компанију.

Потпредседник UAW-а, Тери Дитес, главни синдикални преговарач, изјавио је да је штрајк последње прибежиште тог синдиката и да је потребан јер су две стране далеко од постизања договора о новом четворогодишњем колективном уговору. Додао је да синдикат није ушао у штрајк олако.

Потпуно схватамо тешкоће које то може проузроковати. Залажемо се за поштене плате, за приступачну квалитетну здравствену заштиту, залажемо се за свој удео у профиту, рекао је Дитес.

С друге стране, GM је саопштио да је понудио повећање плата и улагања у фабрике у САД вредна седам милијарди долара, која би резултирала отварањем 5.400 нових радних места, од којих би мањи део попунили постојећи запослени. Из компаније нису објавили прецизне цифре.

Такође су навели да нуде већи удео радницима у подели профита, здравствене бенфите по којима су "водећи на националном нивоу", као и једнократну исплату од по 8.000 долара сваком раднику након ратификације колективног уговора.

Будући да су изјаве за јавност двеју страна опречне, тешко је рећи колико ће штрајк трајати, изјавила је Кристин Џицек, потпредседница за питања рада и индустрије при Центру за истраживања у аутомобилском сектору, индустријској тинк тенк организацији.

Трајање протеста "зависиће од тога колико су ставови две стране заиста удаљени и од тога где су подвукли црту", рекла је она.

Разговори би требало да буду настављени данас, додаје АП.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести