Око 80 одсто предузећа финансира се из сопствених извора

БЕОГРАД: Око 80 одсто микро, малих и средњих предузећа (ММСП), своје пословање финансира из сопствених извора, док приближно 16 одсто њих користи банкарске кредите, показало је истраживање Привредне коморе Србије.
Preduzeca-Novo_Naselje-_09-FBakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић), илустрација

Успешност и брзина опоравка од последица пандемије у сектору ММСП директно ће зависити од доступности различитих и повољних извора финансирања, поручује Видосава Џагић из Привредне коморе Србије.

Зато је важно, сматра, да се поред банкрских кредита развијају и други видови алтернативног финанисрања као што је и краудинвестинг (crowdinvesting).

"Комора је препознала кључне изазове пословања ММСП. Помажемо им у упознавању са новим начином финансирања преко Венту платформе, која се као ново решење од недавно развија и у Србији", наводи Џагић.

Групно инвестирање је процес приликом којег компаније у одређеном периоду прикупљају новац од великог броја појединаца који инвестирају с циљем да на уложени новац остваре принос.

У случају Ventu.rs платформе, инвеститори дају једну врсту зајма, који им омогућава принос кроз фиксну камату, али и кроз тзв. бонус који је вежан за пословни успех компаније, објашњавају у ПКС.

"То је метод финансирања, најчешће малих бизниса од стране већег броја улагача, са релативно малим улогом, путем краудинвестинг платформе", објашњава Лука Пејовић, директор BDO Ventures.

Свака додатна опција за финансирање компанијама олакшава проналажење средстава за улагање у раст и развој пословања.

Ово је, истиче, посебно важно у години када многа микро и мала предузећа излазе из тешког периода са исцрпљеним резервама, слабим пословним резултатима и лошом преговарачком позицијом за кредитирање од стране банака.

За разлику од апликације за кредит, где су у фокусу историјски пословни резултати и средства обезбеђења, код краудинвестинга акценат је на будућем пословању и способности компаније да остварењем сопственог бизнис плана инвеститорима врати новац уз адекватан принос, каже Пејовић.

Краудинвестинг је у свету одавно престао да буде егзотична појава и полако постаје уобичајена на финансијском тржишту.

Томе је, пре свега, допринела флексибилност групног у поређењу са традиционалним изворима финансирања, који често немају разумевања за потребе малих и средњих предузећа, оцењује Пејовић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести