Оксфам: У пандемији људи сиромашили, а милијардери се богатили десетоструко

ЛОНДОН: Британска добротворна организација Оксфам предлаже владама увођење једнократног пореза од 99 посто на богатство 10 светских милијардера који су током пандемије профитирали од раста цена акција и некретнина.
w
Фото: Youtube Printscreen

У извештају Оксфама се наводи да се богатство 10 најимућнијих људи на планети од почетка пандемије удвостручило на 1,5 билиона долара услед скока цена акција и некретнина, чиме је додатно продубљен јаз између богатих и сиромашних, пише Гардијан.

Ова добротворна организација предочава да бројке Светске банке показују да је током пандемије још 163 милиона људи отерано испод границе сиромаштва док су супербогати имали користи од фискалних и монетарних подстицаја које су пружале државе широм света како би се ублажиле економске последице ковида.

Оксфам предвиђа да ће до 2030. године 3,3 милијарде људи живети са мање од 5,50 долара дневно. Даље наводи да су приходи 99 одсто светске популације пали од марта 2020. до октобра 2021, док су у истом периоду Илон Маск, оснивач компаније "Тесла", и осталих девет најбогатијих људи на планети заједно постајали богатији за 1,3 милијарде долара дневно.

Масково богатство је, према подацима преузетим са листе милијардера магазина Форбс, порасло 10 пута на 294 милијарде долара у првих 20 месеци пандемије, што га је катапултирално на прво место најимућњих људи света, испред Џефа Безоса, оснивача "Амазона".

Током периода пандемије, у којем су акције технолошких компанија на Вол Стриту скакале, Безосово нето богатство је порасло за 67 процената на 203 милијарде долара, нето вредност Марка Закерберга, суоснивача Фејсбука, удвостручила се на 118 милијарди долара, док је богатство оснивача Мајкрософта, Била Гејтса, порасло за 31 одсто на 137 милијарди долара. .

Оксфам је у извештају, под називом "Неједнакост убија", чије је објављивање требало да се поклопи са сада одложеним скупом глобалне елите на Светском економском форуму у Давосу, позвао владе да уведу једнократни порез од 99 посто на капитал и богатство супер милијардера.

Према процени Оксфама, новцем од једнократног пореза на ковид-добит 10 најбогатијих особа на свету могло би да се плати довољно доза да се вакцинише цео свет, да се обезбеде ресурси за борбу против климатских промена, пружи универзална здравствена и социјална заштита и омогући решавање проблема кршења родне једнакости у 80 земаља.

Чак и након наплате пореза од 99 одсто, 10 најбољих милијардера би заједно имали осам милијарди долара више него пре пандемије, саопштио је Оксфам.

Дени Срискандарадзах, извршни директор Оксфама Велика Британија каже да експлозија богатства милијардера у време док се повећава сиромаштво открива основне мане у нашим економијама.

„Данашња генерација лидера може да почне да исправља те грешке увођењем прогресивних пореза на капитал и богатство и распоређивањем тих прихода у спасавање живота и инвестирање у нашу будућност. Требало би да се постарају да дугорочна заоставштина ковида-19 буде квалитетна универзална здравствена и социјална заштита за све. Владе имају историјску прилику да подупру економске планове засноване на већој једнакости који ће променити фатални курс по животе на којем се налазимо”, рекао је он.

Цене акција су у првим недељама пандемије оштро пале али су потом нагло кренуле у вис подрзане стимулативним мерама централних банака и министарстава финансија широм света. Смањење каматних стопа на рекордно ниске нивое и огромно повећање понуде новца путем државне куповине обвезница (програм познат као квантитативно ублажавање) довели су до скока цена на тржиштима акција.

Највише су профитирале технолошке компаније као што су Амазон, Гугл, Епл и Фејсбук, јер је због пандемије снажно порастао број запослених који раде од куће, као и онлајн шопинговање услед корона мера ограничења мобилности, што је утицало на повећање куповине рачунара и компјутерске опреме.

Мада су и људи са скромнијим приходима забележили раст њихове имовине током пандемије, из Оксфама указују на чињеницу да 10 најбогатијих људи поседује шест пута веће богатство од 40 посто оних који су у доњем делу ранг листе (3,1 милијарду људи).

Добротворна организација је такође израчунала да би водећој десеторки милијардера било потребно 414 година да потроше своје заједничко богатство, трошећи при томе по милион долара сваки дан.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести