Оператер Северног тока 2 регистровао подружницу у Немачкој

ФРАНКФУРТ: Оператер руског гасовода Северни ток 2 саопштио је да је регистровао подружницу за немачки део гасовода како би испунио немачке регулаторне захтеве, али из Берлина поручују да ће поступак сертификације и даље бити суспендован.
severni tok 2 you tube
Фото: Youtube Printscreen

Компанија Северни ток 2 АГ, са седиштем у Швајцарској, навела је да ће седиште подружнице, која је регистована под именом "Гас за Европу", бити у немачком граду Шверину, пренео је Ројтерс.

Подружница ће поседовати и управљати деоницом гасовода од 54 километра која се налази у немачким територијалним водама и постројењем на копну у Лубмину као независни оператер преноса, додаје се у саопштењу.

Немачка Федерална агенција за мреже, која регулише сектор електричне енергије, гаса, телекомуникација, поште и железнице, суспендовала је у новембру процес сертификације гасовода, рекавши да оператер треба да региструје правно лице у Немачкој.

Поводом регистрације подружнице гасовода у Немачкој, ово регулатрно тело је саопштило да ће процедура сертификације остати суспендована док се не заврши пренос већине имовине и кадрова на подружницу и да ће Федерална агенција тек тада бити у позицији да провери потпуност документације те јединице.

„Тренутно не можемо да предвидимо када ће поступак бити настављен", наводи се у саопштењу немачког регулатора.

Изградња овог гасовода је завршена у септембру и од тада је у стању мировања у ишчекивању да од Немачке и Европске уније буде одобрено његово пуштање у рад.

Највећи енергетски пројекат у Европи, Северни ток 2, који би удвостручио количину испорука руског гаса у Немачку, наишао је на отпор неких чланица унутар ЕУ, али и Сједињених Држава и Украјине, јер цевовод који иде од Русије преко дна Балтичког мора до Немачке заобилази традиционалну транзитну државу Украјину.

Противници тог гасовода тврде да он повећава енергетску зависност Европе од Русије и лишава Украјину прихода од транзитне таксе. Одлагање поступка сертификације гасовода коинцидира за заоштравањем тензија између Русије и Запада због Украјине.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести