Опрема за станове поскупела 35 одсто за шест месеци у Европи

БЕОГРАД: Материјали за опремање ентеријера на светском тржишту у последњих шест месеци поскупели су у три наврата, а поскупљење тих производа иде и до 35 одсто, што ће се ускоро одразити и на цене у нашој земљи, рекао је данас Тан‌југу власник компаније која се бави опремањем савремених простора у Србији Никола Лојаница.
з
Фото: Pixabay.com

Он је истакао да су раније поскупљења материјала за опремање ентеријера - завесе, гарнишне, тапете, мебл штофови и текстилна опрема, у Европи износила до три одсто на годишњем нивоу, као и да су најаве поскупљења биле шест месеци унапред.

"Сада се најаве поскупљења раде на сваких тридесет дана тако да је то проблематично, јер се и наше цене морају кориговати", упозорио је Лојаница и истакао да иако је набавна цена ових производа скочила, малопродајне цене његове компаније су за сада непромењене.

Навео је да су у великој мери порасле цене тапета и подова које његова компанија набавља у Немачкој и објаснио да је на европском тржишту прво порасла цена сировина за израду производа, а самим тим и производи су постали знатно скупљи.

Када је у питању набавка материјала за опремање ентеријера, Лојаница је казао да се увоз одвија отежано, с обзиром на то да су цене транспорта скочиле за око 30 одсто у односу на прошлу годину, што је, сматра, рефлексија скока цене горива, или, пак, калкулативних проблематика које имају и домаћи и инострани превозници.

Говорећи о стању у грађевинарству у Србији, он је рекао да је чињеница да су цене станова у Србији тренутно у порасту, као и да у последњих неколико година у нашој земљи никада није било више станова и зграда у изградњи, а таква ситуација, истакао је, погодује послу којим се бави његова компанија.

Сматра да ће економска криза због рата у Украјини, која ће стићи у нашу земљу, смањити број инвеститора, тако да ће и тренд градње и раста цена некретнина бити кад-тад заустављен.

Када је у питању тржиште опремања станова у Србији, нагласио је да постој велики број станова које је потребно опремити, јер је у последњих пет-шест година повећан број стамбених јединица, не само у Београду, него широм Србије.

"Ова ситуација се одразила на нашу компанију имамо посла, али имамо и негативне аспекте као што су скокови цена материјала. Наша компанија није мењала цене производа у малопродајним јединицама. Нисмо пратили тренд који намеће ситуација у Европи, али у будућности ће засигурно доћи до промена", казао је Лојаница, који је учествовао на скупу који је организовало Удружење за грађевинску индустрију у сарадњи са Привредном комором Београда и часописима Концепт и Архитекта.

Његова супруга која је директорка компаније Мара хоме Марија Лојаница казала је да су у компанији приметили да их све чешће руски и украјински грађани ангажују за опремање станова у Београду.

Она је додала и да целокупно грађевинарство у Србији има проблем са налажењем квалитетних кадрова за извођење радова, и сматра да се у нашој земљи смањио број домаћих вештих занатлија због одласка у иностранство, а да су их заменили радници из Турске и Бразила.

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести