Опстаће туристичке агенције које могу да плате сигурност путовања 

НОВИ САД: С првим данима ове године почели су да се примењују правилници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, којима би требало да буду спречене злоупотребе у пословању туристичких агенција односно допринесу да путници буду сигурни да ће за купљене туристичке аражмане имати услуге какве су и платили.
skijanje
Фото: pixabay.com

Правилници о висини и условима гаранције, депозита, категорије – лиценце... представљају новине у досадашњем пословању агенција јер ће убудуће туристичке агенције морати да имају на банкарском рачуну депозит, док су уговор с осигуравајућом кућом ради гаранције путовања, и лиценцу агенције биле дужне да поседују и ранијих година, с тим што сада требати да издвоје знатно више новца за то, па су очекивања да ће опстати велике агенције, а мале и средње престати да буду организатори путовања и почети да продају путовања других тур-оператера

Министарство је у правилницима рангирало агенције у четири категорије на основу обима посла, односно продатих аражмана и броја путника, па ће тако најниже рангиране агенције за лиценцу требати сада да плате годишње  од 2.500 евра до 10.000, колико ће требати да издвоје агенције рангиране у највишу категорију спрам броја путника или продатих аражмана.

Износ депозита и гаранције за туристичка путовања зависиће од тога у  којој су категорији агенције рангиране па ће тако оне с најнижом лиценцом требати да на банкарском рачуну имају покриће од 200.000 евра па до 400.000, колико је потребно онима које продају највише аражмана, с највећим бројем путника.

Које и колико агенција ће успети да испуну услове правилника знаће се у наредном периоду, каже за „Дневник” в. д. помоћника министра у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Вера Божић Трефалд.

Како додаје, у наредном периоду ће се показати колико је туристичких агенција ускладило своје пословање с новим прописима у области туризма и истовремено стећи увид у то колико њих применом нових правилника неће моћи да настави рад.

У радној групи за израду и доношењу правилника учествовали су представници различитих удружења туристичких агенција и Привредне коморе Србије, а приликом израде прописа руководило се бројем путника с којима су туристичке агенције имале склопљене уговоре о путовању, вели наша саговорница.

Мада се о правилницима разговарало током целе прошле године, Удружење туристичких агениција Србије није задовољно како је решена будућа продаја дуплих аражмана и свега што уз то иде.

Председница тог удружења Марија Матијевић каже да је Удружење туристичких агенција – УТАС покушало да знањем и искуством допринесе изналажењу најбољих решења, пре свега ради заштите путника, али и водећи рачуна о опстанку агенција, које у највећој мери послују по принципу малих породичних фирми и добрих привредника.

Вероватно ће се велики број агенција угасити, или престати да се баве организацијом путовања и прећи да ради само продају аражмана великих агенција, а то ће довести до смањење броја запослених, казала је председница УТАС-а Марија Матијевић.


Имамо више од 1.200 агенција

По подацима из АПР-а, у Војводину има 254 туристичке агенције, од којих 67 организују путовања, а 187 су посредници у том послу.

Подаци АПР-а указују на то да у нашој земљи послује 1.261 туристичка агенција (475 ТА организатори, 786 ТА посредници).


У туристичкој агенцији „Танго травел” у Новом Саду рекли су да им лиценца истиче крајем месеца и да ће се убудуће бавити само продајом аражмана.

После безмало две и по деценије рада, престаћемо да се бавимо организацијом путовања и радити само продају аражмана других агенција и тако избећи обавезе из правилника, навели су у „Танго тревелу”.  

С друге стране, у туристичкој агенцији „Гранд” у Новом Саду рекли су да су почели да усклађују пословање с новим правилиницима и да ће се у наредном периоду показати колико су они добри.

Правилници ће дефинитивно поделити агенције на оне које организују и продају аражмане и на оне које који се само баве продајом путовања која су уговорили други, речено је у „Гранду”, водећој агенцији у организовању ђачких екскурзија, познатој по превозу туриста сопственим аутобусима и смештају путника у властитим објектима.

З. Делић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести