Да ли ће туристичке агенције плаћати шест пута већу премију?

БЕОГРАД: Осигуравајуће куће у Србији одлучиле су да за шест пута увећају износ годишње премије осигурања туристичким агенцијама због пропуста у њиховом раду, а који су довели до тога да су путници претходних година остајали без уплаћеног аранжмана.
beograd srbija turizam pixabay
Фото: pixabay.com

О овом проблему расправљало се данас на састанку у Привредној комори Србије коме су присуствовали представници више од 100 агенција чланица Националне Асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА), Асоцијације независних туристичких агенција Србије (АНТАС) и Агенције туристичких агенција Србије (АТАС).

Већини туристичких агенција које су организатори путовања, полиса осигурања на 300.000 евра истиче 25. јануара.

Представници асоцијација туристичких агенција упозоравају да ће одлука о повећању премије угрозити опстанак малих и средњих туристичких агенција које, кажу, не могу да остваре приход који може да покрије вредност годишње премије.

Секретарка Удружења за туризам у ПКС Тијана Маљковић најавила је да ће до краја недеље бити организована два састанка, један са представницима Министарства трговине, туризма и телекомуникација, а други са осигуравајућим кућама о висини премије, с обзиром да нови закон о туризму који је требало да уреди ову област, још није усвојен.

Према њеним речима, на тим састанцима очекује се објашњење за такву одлуку осигуравајућих кућа.

"Треба направити рационалну градацију тих полиса, да се исплаћују према промету и броју путника на годишњем нивоу", рекла је Маљковић.

Наводи да је предлог одлуке осигуравајућих кућа направио проблем малим туристичким агенцијама, те да треба радити на томе да оне опстану.

Председик Управног одбора АНТАС-а Гордана Продић указала је да је проблем настао после 15. јануара.

Каже да је до ове године, годишња премија осигурања износила између 70.000 и 100.000 динара, зависно од осигуравајуће куће, промета, и да ли је агенција имала одштетне захтеве, док у последњих десетак дана осигуравајуће куће најављују нову цену од 3.500 евра.

То је, наводи, шест и више пута већи износ од оног који су плаћали годинама уназад.

"Колеге у мањим срединама су овом одлуком највише погођене, јер би за њих најнижи износ премије био 3.500 евра плус пет одсто пореза. Они немају толики промет јер не живе у срединама од милион или пола милиона становника", рекла је Продић.

Туристичке агенције траже, додала је, да се висина премије одређује према промету, да се тренутна цифра премије смањи и да се премости период до доношења новог закон који се очекује до 1. октобра.

Директор YУТА Александар Сеничић указао је да је нови закон о туризму требало да донесе и нови правилник који би регулисао обавезе према осигуравачима и систем гаранције путовања.

Због тога што није усвојен нови закон све је остало исто, упркос великом броју штетних догадаја који су се десили не само прошле, већ и у протекле три године, казао је Сеничић. 

"Због тога су осигуравајуће куће са којима ми радимо изашле са ценама које су значајно веће него што је то било прошле године", рекао је Сеничић.

Додао је да разлога за повећање премије има, јер су одлуке о износу претхнодне премије донете пре ситуација када су путници остајали без аранжмана.

"Почели смо са релиценцирањем по ценама које тренутно имамо, али су преговори са осигуравачима и даље у току јер покушавамо да пронађемо критеријуме по којима ћемо валоризовати мале агенције и омогућити им да уз значајно смањене премије, остану у послу", рекао је Сеничић.

С друге стране, како је навео, у овом тренукту више од 120 туристичких агенција прихватило је нову понуду осигуравача.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести