Оракл ће основати регионални центар у Србији

ДУБАИ: Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Владе Срббије Михајло Јовановић и виши потпредседник продаје апликација за Блиски исток, Африку и земље централне и источне Европе компаније Оракл Леополдо Боадо Лама потписали су данас Меморандум о разумевању који би требало да омогући формирање региоанлног дата центра у Крагујевцу у склопу Дражавног дата центра.
dubai
Фото: pixabay.com

Меморандум је потписан у Павиљону Србије на овогодишњем Експо 2020 који се одржава у Дубаију.

Циљ Меморандума је да се процени сврха оснивања Оракловог регионалног информатичког центра у склопу комерцијалног сегмента Државног дата центра у Крагујевцу за потребе корисника у Србији, на Балкану и шире.

Успостављање центра података компаније Оракл омогућило би успостваљање дигиталног хаба за пружање Оракл клауд услуга у том делу Европе, који би био од помоћи предузећима из области здравства, малопродаје, банкарства и других делатности да користе податке неопходне за развој иновација, да повезују тимове и обезбеђују сигурност пословања и у случају његово ширења.

„Могућност склапања партнерства са компанијом Оракл, једним од светских ИТ лидера, као потенцијалним комерцијалним корисником Државног дата центра, представља још једну потврду резултата које Влада Србије постиже у сектору дигитализације, инвестирања у најмодернију инфраструктуру дата центара и кадровских и техничких капацитета Србије“, рекао је Јовановић.

Додао је да је ово још један доказ колико је Србија добар и поуздан партнер за стране инвестиције у најсаврменије технологије.

„То је доказ и да Србија као регионани ИТ лидер предводи целокупни регион у области четврте индустријске револуције“, нагласио је Јовановић.

Он је нагласио да је Државни дата центар у Крагујевцу изграђен по највишим техничким и безбедносним стандардима, да обезбеђује чување података и опреме јавне управе и комерцијалних корисника, као и да предстаавља значајну инфраструктурну основу за развој електронске управе у Србији.

„Гледао сам у нашем павиљону изложбу о праисторијској култури Винче, одакле је кренула прва индистријска револуција и одакле су наши преци кренули први да топе метал и да утиру пут савременој цивилизацији. Ми данас утиремо пут четвртој идустријској револуцији и настављамо стазама којима су преци кренули“, рекао је Јовановић

„Оракл препознаје значај Србије као хаба за дигиталнну трансформцију и може да сагледа вредност клауд региона у подизању корисничког искуства грађана и предузећа на нови ниво, са већом технолошком ефикасношћу и агилношћу уз највише нивое безбедности“, рекао је Боадо Лама.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести