Орбовић: Ситуација у сектору грађевинарства и даље лоша

БЕОГРАД: Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић честитао је грађевинарима њихов празник Дан грађевинара 8. август у упозорио да грађевинари немају грански колективни уговор, да велики број радника ради на црно и да су зараде мање од просечних.
Gradjevinci Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Мере заштите су неадекватне, па су повреде готово свакодневне, а број погинулих на раду из године у годину на жалост расте, навео је Орбовић.

На дан када се сећамо тродневног штрајка грађевинских радника због ниских надница и неуспешних преговора са послодавцима о колективном уговору, са жаљењем констатујемо да је ситуација у сектору грађевинарства и даље лоша, истакао је Орбовић у честитки.

Такође, екстремни услови рада било да се ради на високим или ниским температурама, великим висинама и недовољно заштићеним ископима, уз незаинтересованост послодаваца да обезбеде адекватно радно време и заштиту, ангажовање радника без уговора и права, за малу дневницу, без неопходне додатне обуке позив су и ресорном министарству, влади и инспекцијама да посебну пажњу обрате на раднике у овом сектору, поручио је Орбовић.

Каже да СССС поздравља чињеницу да је грађевинарство водећа грана наше привреде, да се градилишта свакодневно отварају, савремени аутопутеви, обилазнице завршавају и омогућавају добру комуникацију и већу шансу за равномерни развој.

Али се не смемо мирити са чињеницом су они који граде модерну Србију све сиромашнији радници, са све мањим правима и све већим ризицима од тешких повреда. Зато на данашњи дан пошаљимо заједничку поруку, ми смо ти који Србију градимо, желимо да достојанствено живимо, да наш рад буде вреднован показивањем бриге за запослене, адекватним мерама заштите на радном месту, већим зарадама, колективним уговорима који се поштују, казнама за неодговорне послодавце који, небригом, доводе у опасност животе запослених, затим сигурним уговорима о раду који укључују неопходне обуке и уплаћене доприносе, навео је председник СССС.

Срећан Дан грађевинара Србије, поручио је Орбовић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести