Оштар пад пословне активности у еврозони у новембру

ЛОНДОН: Пословна активност у еврозони оштро је пала овог месеца, јер су обновљене мере ограничења за сузбијање ширења коронавируса приморале многе компаније из услужне индустрије, доминантне у блоку, на привремено затварање, показује истраживање компаније ИХС Маркит објављено данас.
Zastava Evropske Unije Foto pixabay.com
Фото: Застава Европске Уније Foto pixabay.com

Економија 19-чланог блока је на путу да забележи прву двоструку рецесију у последњих скоро 10 година, преноси Ројтерс.

Марктитов композитни индекс менаџера набавке (ПМИ) у еврозони, који се сматра поузданим показатељем економског здравља, пао је у новембру на 45,1 поена са октобарског нивоа од 50 бодова, односно да граничне линије која раздваја раст од пада пословне активности.

„Ови подаци повећавају вероватноћу да ће бруто домаћи производ еврозоне поново забележити пад у четвртом кварталу", изјавио је Крис Вилијамсон, главни економиста у ИХС Маркиту.

Индекс ПМИ у услужном сектору потонуо је на 41,3 поена овог месеца са 46,9 поена у октобру, што је његов најслабији резултат још од првог таласа пандемије када је такође бележио нагативан рекорд.

Будући да потражња пресушује упркос смањењу цена фирме су редуковале број запослених за девети месец. Индекс запослености у услужној индустрији спустио се на 48,1 бод са 48,5 поена.

С друге стране, производња је прошла боље јер су многе фабрике остале отворене, при чему се ПМИ индекс у новембру држи изнад линије разграничења раста од пада, на 53,6 поена, мада је нижи него у октобру када је износио 54,8 поена.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести