Отказано око 70 одсто аранжмана, претежно кинеских гостију

БЕОГРАД: Око 70 одсто аранжмана за боравак страних гостију у Србији већ је отказано, а претежно су се на то да путовање одложе одлучили кинески туристи који су у највећем броју до сада посећивали Србију, кажу туристички посленици.
Turisti Novom Sadu Foto: R. Hadžić
Фото: Туристи Новом Саду Фото: Р. Хаџић

Истичу да се отказивања могу очекивати и у наредном периоду, али се надају да таква ситуација неће дуго потрајати.

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије - YUTA Александар Сеничић каже да је отказано око 60 до 70 одсто планираних аранжмана и да ће се видети да ли ће и за наредне месеце они бити отказивани у толиком броју.

Како каже, аранжмане отказују туристи са тржиста у којима је најмасовније обољевање од коронавируса.

"То су пре свега, гости из Кине, Јужне Кореје, Јапана", каже Сеничих и додаје да европски туристи још увек нису почели да отказују аранжмане, али ће се видети да ли ће до тога доћи у наредном периоду.

Објашњава да се не отказују аранжмани само за Србију, већ да је слична ситуација и на осталим тржистима.

"Ова ситуација са коронавирусом ће имати велике последице по туристички сектор и зацртане планове за ову годину", каже Сеничић.

У Туристичкој организацији Београда наводе да је прошле године удео кинеских туриста у укупном броју гостију чинио 10 одсто и да их је било 150.000, што је највећи број до сада.

У јануару је забележен највећи раст долазака кинеских туриста, и то од 140 одсто, као и раст ноћења од 73 одсто у односу на исти месец 2019. године.

Поповић је казао да стање није алармантно, али да се може очекивати тако нешто пре свега када су гости из Кине у питању.

Ипак, нада се да оваква ситуација неће потрајати дуго.

"Срећом, туристички радници су солидарни и постоји могућност померања датума и заказивања у другом термину", каже Поповић.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је недавно да су за фебруар, март и прву половину априла отказани туристички аранжмани кинеских туриста у Србији.

Он је казао да ако би се криза због корона вируса завршила чак и у наредних месеца дана, била би надокнађена штета у туризму проузрокована отказивањем тих аранжмана.

У јануару ове године забележен је раст од 28 одсто страних туриста, а 20 одсто домаћих.

"Све је указивало на невероватно добру туристичку годину, међутим, морамо да се прилагођавамо непридвиђеним ситуацијама", казао је Љајић.

Истакао је да многе авиокомпаније већ мере и броје економску штету, а процењује се да ће та штета за авиокомпаније бити преко 30 милијарди долара.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести