Отказивање тренутно није могуће – ваучери решење?

– Око 250.000 аранжмана за лето које су грађани Србије већ уплатили тренутно није могуће отказати јер туристичке агенције, због ванредне ситуације, не раде – изјавио је јуче за „Дневник” директор ЈУТА Александар Сеничић.
w
Фото: pixabay.com

Он је такође апеловао на оне који су летовања уплатили да буду стрпљиви и да прихвате вредносне ваучере.

– Тачно је да део путника жели да откаже аранжмане, а ми у овом тренутку не можемо да им изађемо у сусрет... с обзиром на то да их је највећи број упалаћен у такозваној „фирст минит” опцији под посебним условима – истакао је Сеничић.

Он не види могућност и начин на који ће се дозволити путницима да добију онолико новца колико су за аранжман уплатили.

– Нажалост, велики део тог новца је већ уплаћен страним партнерима да би се осигурала њихова путовања. С друге стране, знајући да и они не раде и да немају могућности повраћаја новца, једини модел овог тренутка који је установљен јесу вредносни ваучери – истакао је Сеничић.

Како је објаснио, постоји већи број путника који разуме ситуацију у којој је комплетна туристичка индустрија, не само у Србији већ и у свету, те прихвата вредносне ваучере.

– Прихватају компензације и такозване ваучере, односно потврде којима се омогућава продужено коришћење аранжмана, у смислу да у вредности ваучера колико су уплатили могу да користе своје путовање наредну годину дана или нешто дуже, у зависности од договора с агенцијом – казао је Сеничић.

Он је објаснио да је то систем и модел који су установиле туристичке агенције у Европи и свету, и додаје да је то у овом тренутку једини начин да путници не остану оштећени.

Све велике авио-компаније и тур-оператери решавају проблеме на исти начин јер, како каже Сеничић, када би сада враћање пара кренуло на глобалном нивоу, туристичка индустрија, по његовим предвиђањима, „урушила би се у једном дану”.

– Наравно да ће агенције покушати где је то могуће да евентуално врате део новца, али у последња два или три месеца нема посла, нема ликвидности, нема нових путовања, нема ни свежег новца. Једноставно, новчани токови су у једном моменту пресечени – истакао је Сеничић.

Он моли путнике да разумеју ситуацију у којој није само Србија већ и цео свет. Сеничић очекује да, уз мере државе које су планиране за све субјекте у приватном сектору, нешто додатно добију они који су у туристичкој индустрији – туристичке агенције, хотелијери, угоститељи, рентакар...

– Сви они су далеко више погођени него неке друге делатности. Очекујемо да наставимо разговоре с Владом и да ћемо имати подршку нашег ресорног министарства – казао је Сеничић.

Домаћих нема до јуна

Говорећи о аранжманима у Србији, Сеничић каже да су у овом тренутку сви отказани до средине јуна.

Цела ова ситуација ће, по његовим речима, значајно утицати на доласке у Србију и на статистичке параметре, које су, како каже, навикли да буду добри.

– Имали смо просек повећања око десет до 15 одсто сваке године. Ове године, нажалост, и ако се настави сезона у јулу, не можемо очекивати добре резултате – рекао је директор ЈУТА.

З. Делић

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести