Отпадне воде - ресурс за производњу водоника

ЊУЈОРК: Истраживачи у Аустралији ће заједно са комуналним предузећима истражити могућност употребе отпадних вода за производњу водоника у настојању да се повећа одржива економија и максимизују ресурси.
Očišćen kanal Foto: privatna arhiva
Фото: Очишћен канал Фото: приватна архива

На пројекту ће радити тим стручњака са Универзитета Монаш у Мелбурну са колегама из асоцијације "Истраживање воде Аустралија" коју чине четири домаће комуналне компаније.

Универзитет Монаш и поменута асоцијација су у одвојеним саопштењима навели да ће циљ пројекта бити "решавање проблема оскудице воде у процесу производње водоника", преноси ЦНБЦ.

План је да се то постигне кроз „развој иновативног приступа, где већ коришћена вода поново користи као сировина за производњу водоника методом електролизе воде".

Водоник, ког Међународна агенција за енергију (ИЕА) описује као „свестраног проводника енергије“, има широк спектар примене и може се користити у секторима као што су индустрија и транспорт.

Овај хемијски елемент се може произвести на више начина, а једна од метода је примена електролизе, при чему електрична енергија разлаже воду на кисеоник и водоник.

Ако електрична енергија која се користи у овом процесу потиче из обновљивих извора, попут ветра или сунца, онда водоник добијен на тај начин неки називају „зеленим“ или „обновљивим“.

„Количина отпадних вода која је тренутно доступна за употребу далеко је већа од количине потребне за електролизу воде за производњу водоника“, каже Сиванг Џанг, професор хемијског инжењеринга на Универзитету Монаш.

Највећи део пречишћене воде у Аустралији се, како објашњава, „испушта у околна водна тела или рециклира за наводњавање након третирања у централизованим општинским постројењима за пречишћавање отпадних вода“.

"С обзиром на то да је обим пречишћене воде из ових постројења веома конзистентан, то је обећавајући ресурс за електролизу воде", закључио је он.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести