Отворен јавни позив, бесповратно 6 милиона евра за иновације

БЕОГРАД: Домаћа предузећа од данас имају нову прилику да се пријаве на јавни позив Фонда за иновациону делатност за бесповратна средства у укупном износу од шест милона евра.
evri, pixabay
Фото: pixabay.com

Јавни позив за Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација отворен је до 31. августа 2020. године у 15 часова, а Фонд додељује по појединачном пројекту до 80.000 евра за млада, односно до 300.000 евра за већ афирмисана предузећа.

Детаљна упутства за пријаву доступна су на интернет презентацији Фонда за иновациону делатност.

У претходном јавном позиву, Фонд за иновациону делатност је подршку за развој иновација, у износу од пет милиона евра, доделио за 35 пројеката.

Како се наводи у саопштењу Фонда, кроз независан процес селекције одабрано је 22 пројекта младих предузећа и стартап тимова и 13 заједничких пројеката предузећа и научноистраживачких организација.

Подржани су они пројекти који имају способан тим, иновативни потенцијал, одрживу конкурентску предност и јасне развојне планове, као и довољно квалитета да се такмиче на међународном тржишту.

Уређај на бази сензора за професионалне пијанисте, софтверско решење за оптимизацију и контролу енергетске потрошње у зградама и постројењима, нова технологија за производњу и обраду тартуфа, затим мобилни ЕКГ уређај за детектовање симптома срчаног удара, ултразвучни сензор и софтвер за детекцију цурења нафтовода, само су неки од подржаних пројекта, који ће се у наредном периоду развијати.

Средства за развој иновативних производа, услуга и технологија су обезбеђена из буџета Републике Србије, са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а кроз Пројекат за унапређење конкурентности и запошљавања (на основу споразум о зајму са Светском банком).

На интернет страници Фонда за иновативну делатност објављен је преглед свих пројеката подржаних у претходном јавном позиву.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести