Отворен Регионални пословни форум

НОВИ САД: Други по реду Регионални пословни форум, који организују Аутономна покрајина Војводина и Скупштина европских регија (АЕР), у сарадњи са Привредном комором Војводине (ПКВ), Развојном агенцијом Војводине (РАВ), Новосадским сајмом и Европском мрежом предузетништва, свечано је данас отворен на Новосадском сајму.
Damir Zobenica na otvaranju Regionalni poslovni forum na Novosadskom sajmu Foto: Skupština Vojvodine
Фото: Дамир Зобеница на отварању Регионални пословни форум на Новосадском сајму Фото: Скупштина Војводине 

Говорећи о значају Регионалног пословног форума, потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница, који је и потпредседник Скупштине европских регија, изразио је своје уверење да ће овогодишњи Форум протећи веома успешно, а Републику Србију и АП Војводину представити на најбољи могући начин.

„Ово је јединствен догађај и јединствен концепт у Србији, јер обезбеђујемо  компанијама не само из региона, него са четири континента, да на потпуно бесплатан начин преко билатералних састанака покушају да обезбеде посао за своје компаније“, рекао је потпредседник Зобеница.

Он се осврнуо и на успех прошлогодишњег Форума, када је склопљено седам уговора на основу којих је 14 компанија обезбедило пословну сарадњу и додао да је због тога АП Војводина одлучна у томе да и следеће године буде организатор и домаћин Регионалног пословног форума.

„Верујем да ће овогодишњи форум превазићи резултате прошлогодишњег, с обзиром на чињеницу да имамо трећину више пријављених компанија и заказаних билатералних састанака“, истакао је Зобеница, који се захвалио свим партнерима на организацији овог Форума.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић истакао је да је овај скуп од великог значаја за регионалнa економска повезивања. Он је додао да је у региону повезивање тржишта неопходно, а да институције и њихови представници треба да уложе максимални напор како би створили најбоље услове за повољан економски амбијент.

Члан Извршног одбора АЕР-а и жупан Вараждинске жупаније (Република Хрватске) Радомир Чачић нагласио је да АП Војводина, као једна од најактивнијих чланица АЕР-а, на најбољи начин реализује могућности које пружа чланствo у овој организацији.

„АЕР је пре свега платформа за комуникацију, а организација овог Форума је  одличан пример како повезивање, прво институција а онда и привредних субјеката, може допринети заједничком привредном и економском развоју“, рекао је Чачић.

Генерални директор Управе за храну и рибарство Републике Словеније Бојан Пахор указао је на одличне односе између Републике Словеније и Републике Србије, као и на успешну сарадњу са АП Војводином, пре свега у области пољопривреде.

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да је ова институција, која ће и наредних дана бити домаћин учесницима Регионалног пословног форума, спремна да и даље буде партнер покрајинским институцијама у реализацији свих пројеката који промовишу привредне потенцијале и доприносе њеном развоју.

Фото: Отворен Регионални пословни форум на Новосадском сајму Фото: Скупштина Војводине 

Током првог дана одржавања Регионалног пословног форума биће одржани билатерални сусрети привредника из сектора: пољопривреда и прехрамбена индустрија, метало-прерађивачка индустрија, пратеће компоненте у аутомобилској индустрији и информационе технологије. Другог дана Форума предвиђене су студијске посете учесника Форума Институту за ратарство и повртарство – НС семе и компанији „КомДата“ из Новог Сада. Током трећег и четвртог дана одржаће се билатерални разговори учесника Форума на тему туризма, на Новосадском сајму у хали „Мастер“, за време трајања 52. Међународног сајма туризма.

Очекује се учешће делегација из 20 земаља, односно са четири континента – Европа, Азија, Африка, Јужна Америка. Земља партнер овогодишњег Регионалног пословног форума је Словенија.

Свечаном отварању присуствовали су и потпредседници Скупштине АП Војводине Александра Ђанковић, Мирослав Васин, Смиљана Гламочанин Варга и генерални секретар Скупштине АПВ Никола Бањац.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести