До 6. октобра у Новом Саду смотра лова, туризма...

НОВИ САД: Око 500 излагача из 20 држава представиће се на Међународном сајму ЛОРИСТ, у оквиру којег се одржавају 52. међународни сајам лова и риболова (од 2. до 6. октобра), 52. међународни сајам туризма (од 3. до 5. октобра), 27. сајам екологије (од 2. до 6. октобра), као и 3. сајам спорта (од 3. до 6. октобра), најављено је на јучерашњој конференцији.
sajam
Фото: sajam.net

Распоређен у девет хала, на Мањежу, у Конгресном центру, у Аули и на отвореном делу Новосадског сајма, овогодишњи ЛОРИСТ припремљен је амбициозније од претходног. Покрајински секретаријати такође ће се представити кроз области спорта, шумарства, туризма и екологије.

Сваки од секретаријата престављаће оно што сматра да је значајно и везано за сам Сајам ЛОРИСТ, најавила је подсекретарка Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине Бранкица Табак, напоменувши да су сатнице испреплетане.

Имаћемо, додала је, дан са шампионима, разговоре са спортистима у оквиру програма спортских талената Војводине, презентоваћемо спортску олимпијаду и рекреацију запослених радника у фирмама, исказаћемо истраживања које је спровео Факултет за спорт и туризам, свакодневно ћемо мерити телесну тежину, презентоваћемо и циклотуризам, промовисаћемо винску културу и кулинарство, досадашње мере и своте уложене у ловство, бавићемо се отпадом као сировином, презентоваће се мониторинг у оквиру заштите животне средине, а биће и презентација геопортала.

Идеја је и да се по сајму поставе кесе да би се одржавала еколошка култура, у смислу да свако очисти за собом, а потом ће се резимирати колико отпада је однето на рециклажу, колика је зарада и коме ће прикупљени новац бити намењен. Такође, први пут ће цео ЛОРИСТ имати земљу-партнера и то ће бити Република Мађарска, која ће, како је рекао генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић, својим присуством подићи кредибилитет читавој манифестацији.

Мађарска се савршено уклапа у тематику ЛОРИСТ-а јер се и наша држава истиче по лову, риболову и туризму, рекла је аташе за пољопривреду мађарске амбасаде у Србији Клара Силвиа Секер. Желимо, додала је, да вашим људима проширимо сазнање и о нашим бањским местима и мимо граничне зоне.

А сви посетиоци имаће прилику да пробају рибу, дивљач и јагњетину припремљену на мађарски начин, поручила је Секер.

На конференцији програме су најавили и представници Градске управе за спорт и омладину, Туристичке организације Новог Сада, Савеза за коњички спорт Србије, ЈП „Војводинашуме”, као и генерални спонзор Сајма „Ђенерали осигурање Србија”.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести