Отворен Сајам туризма у Новом Саду

Сајам туризма, који се одржава од 4. до 7. октобра у оквиру 51. Сајамске манифестације ''ЛОРИСТ'', отворен је данас на Новосадском сајму.
s
Фото: Град Нови сад

Сајам туризма представља обједињену понуду Дунавског региона и апострофира рецептивни туризам и довођење страних туриста у Србију и земље региона, а промовише активан одмор, што ове године чини и Туристичка организација Србије.

- Драго ми је да је Нови Сад по 51. пут домаћин овако знајачне сајамске манифестације, и што сваке године имамо све већи број излагача и посетилаца. Оно што је нама веома важно је да у Новом Саду из месеца у месец, и из у године у годину, имамо све већи број туриста. За првих осам месеци бележимо пораст броја туриста за 10 процената, док је за 25 посто повећан број ноћења, што нам показује да туристи остају дуже у нашем граду, да смо са свим синхронизованим акцијама успели да их убедимо да је то добра ствар. Нови Сад све више постаје оно чему смо тежили, а то је да буде „цитy бреак“ дестинација. Наравно трудићемо се да под окриљем две титуле које смо добили, а то су Омладинска престоница Европе и Европска престоница културе, још више развијамо туристичке потенцијале – рекао је Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић.

Државни секретар у министарству трговине, туризма и телекомуникација Мирослав Кнежевић истакао је да овогодишњи сајам доживљава одређене промене те је  похвалио организаторе због промене концепта, јер се Сајам туризма како је рекао, од прошле године позиционира на тржиту као сајам рецептивног карактера.

Фото: Град Нови сад

- Министарство, уз јако добру сарадњу са покрајинским секретаријатом за привреду и туризам, са Градом Новим Садом и другим локалним самоуправама, из године у годину помаже развој туризма у Војводини. Преко наших конкурса у последње три године издвојили смо преко 410 милиона динара за развој различитих инфраструктурних пројеката јер желимо да оно што смо до скора називали потенцијалима, у будућности називамо компаративним предностима када је реч о туризму, не само у Војводини него и у целој Србији – нагласио је Мирослав Кнежевић приликом отварања Сајма туризма.

Туристичку понуду Србије на Сајму ће представити око 70 градова и општина, а Удружење бања Србије наступа са око 20 бања и хотела. Више од 20 чарди и салаша осликаће традицију, културу и гастрономију Војводине, а промовисаће се и око 30 произвођача хране и пића из целе Србије. На Сајму ће учествовати десет туристичких агенција, док је из иностранства дошло петнаестак туроператера у циљу остваривања сарадње са домаћим агенцијама и пружаоцима туристичких понуда и услуга, а представљају се и туристичке организације Србије, Војводине, Новог Сада, а после дужег времена и Београда.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести