Отворено мање од трећине хотела у Србији, попуњеност око 10 одсто

БЕОГРАД: У Србији је отворено 112 од 380 хотела а њихова попуњеност је у суботу износила 10,79 процената, саопштило је данас пословно удружење хотелско-угоститељске привреде Србије (ХОРЕС).
r
Фото: pixabay.com

У Београду је отворено 42 од 110 хотела а њихова попуњеност била је 9,54 процента, док је попуњеност хотела ван Беогада износила 10,16 процената.

За период јун-септембар тренутно је потврђених резервација за осам процената смештајних капацитета, али постоји могућност отказивања.

"Део хотелијера изражава велику забринутост у вези са тренутним пословањем, јер сматрају да не могу да издрже даљи рад са оволиком попуњеношћу", наводи се у саопштењу ХОРЕС-а.

ХОРЕС је позвао све грађане да ове године своје годишње одморе проведу у Србији, као и да искорите туристичке ваучере које је омогућила Влада Републике Србије.

"Позивамо све грађане да, боравком у хотелима и ресторанима, допринесу бржем опоравку хотелско-угоститељске привреде наше земље", апеловао је ХОРЕС.

Почетак сертификација хотела и ресторана печатом "Чисто & сигурно“ најављен је за 20. јуни, а седница шкупштине овог удружења на којој ће бити разматран утицај пандемије КОВИД-19 биће одржана 24. јуна.

ХОРЕС подсећа да су туризам и хотелијерство допринели да страни туристи стекну лепу слику о Србији, и да је 85 одсто анкетираних страних гостију хотела одговарало да би препоручило својим пријатељима да посете нашу земљу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести