Пала цена нафте на 101,5 долара за барел

ЊУЈОРК: Цене нафте су пале данас пошто су слаби подаци о фабричкој производњи у Кини и Јапану подгрејали забринутост у погледу раста потражње, а инвеститори ишчекују овонедељни састанак Организације земалај извозница нафте (ОПЕК) и других највећих произвођача "црног злата" о производњи у септембру.
nafta
Фото: pixabay.com

Међународно референтна нафта Брент ослабила је за 2,46 долара или за 2,37 посто, на 101,5 долара по барелу, на трговању у Лондону до 15:04 часова по нашем времену, док је америчка нафта WTI пала за 3,09 долара или за 3,07 процената, на 95,54 долара за барел, према подацима са портала oilprice.com.

Нове ковид мере ограничења зауставиле су краткотрајни опоравак фабричке активности у Кини, највећем светском увознику сирове нафте. Индекс менаџера набавке (ПМИ) у производњи, који заједно израчунавају Кајсин и Маркит, пао је на 50,4 поена у јулу са 51,7 у претходном месецу, што је знатно испод очекивања аналитичара, преноси Ројтерс.

Јапанска производна активност је у јулу забележила најслабији раст у последњих 10 месеци, према данашњим показатељиам.

Брент и WTI нафта су завршиле јул с падом цене други месец заредом први пут од 2020. године, јер растућа инфлација и подизање каматних стопа изазивају страх од рецесије која би урушила потражњу за горивом.

Аналитичари су у анкети Ројтерса први пут од априла смањили прогнозу просечне цене Брента за 2022. годину на 105,75 долара по барелу, док је њихова процена за WTI пала на 101,28 долара.

Група ОПЕК+ састају се у среду како би донели одлуку о нивоу производње за септембар. Два од осам извора у ОПЕК+ алијанси рекла су у анкети Ројтерса да ће се на састанку 3. августа разговарати о скромном повећању испорука, док остатак сматра да ће производња вероватно остати на непромењеном нивоу.

Нови генерални секретар ОПЕК-а, Кувајћанин Хаитам ал-Гаис, изјавио је у недељу да је чланство Русије у ОПЕК+ групи од виталног значаја за успех споразума, објавио је кувајтски лист Алраи.

Данашњем паду цена нафте допринело је и повећање производње у Либији, која је достигла 1,2 милиона барела дневно (бпд), у односу на 800.000 барела дневно 22. јула, након што су укинуте блокаде на неколико нафтних постројења.

Истовремено, пумпање нафте у САД наставилио је да расте, при чему је број бушотина повећан за 11 у јулу, и то 23. месец узастопно, према подацима компаније Бејкер Хјуз.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести