Пале залиха нафте у САД, цене на петомесечном максимуму

ЛОНДОН: Цене нафте су скочиле данас на највиши ниво од почетка марта услед оштрог пада америчких залиха “црног злата” и слабијег долара, али раст случајева корона вируса у свету помрачује изгледе у вези с потражњом нафте у будућности.
nafta
Фото: pixabay.com

Северноморска сирова нафта Брент поскупела је за 1,50 долара, односно за 3,4 одсто, на 45,93 долара за барел на трговању у 13,45 часова по средњоевропском времену, док је америчка WТI нафта ојачала за 1,51 долар или за 3,6 одсто, на 43,21 долар по барелу, пише Ројтерс.

Цене оба типа нафте су раније током трговинске сесије забележиле раст од преко 4,0 процента.

Америчке залихе сирове нафте су пале за 8,6 милиона барела у недељи завршеној 1. августа, на 520 милиона барела, док су аналитичи очекивали пад од три милиона барела, према подацима Америчког института за нафту. Званични владини подаци о залихама нафте у САД очекују се касније данас.

Слабији долар, који нафту чини јефтинијом за купце с другим националним валутама, такође је подржао данашњи скок цена овог енергента.

Поред тога, јачању цена је допринело и побољшање тржишног сентимента због сигнала о напретку преговора између демократа у Конгресу и Беле куће о новом пакету помоћи, мада су две страна још увек доста удаљене.

Успон цена се, напомиње Ројтерс, дешава упркос расту броја случајева заразе корона вирусом који може да угрози опоравак тражње за горивом.

Консутантска кућа ЈБЦ Енерџи процењује да ће тражња за бензином у трећем кварталу бити мања за око 7,0 посто у односу на прошлу годину, за дизелом мања за око 4,0 процента, а за млазним горивом за око 50 одсто.

Све то указује на континуирано успоравање опоравка и глобални повратак тражње на нивое из 2019. ове године све више доводи у питање, наводе из те компаније.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести