Панчево: Посао за нових 1.100 радника

Градоначелник Панчева Саша Павлов каже за наш лист да ће у петак званично бити потписан уговор између Републичке дирекције за имовину и Града Панчева, као представника државе, и немачке компаније „Бросе”, као инвеститора.
Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva Foto: V. Fifa
Фото: Саша Павлов, градоначелник Панчева Фото: В. Фифа

– Земљиште од 23 хектара које је у власништву државе биће дато „Бросеу” у власништво ради изградње фабрике која ће упослити око 1.100 људи, док инвестиција износи више од 150 милиона евра – истиче градоначелник Панчева. – Немачка компанија бави се производњом ауто-компоненти везаних за област мехатронике.

Павлов истиче да је локација у коју долази нови инвеститор већ предвиђена и у питању је Северна пословна зона у Панчеву, где се већ налази компанија ЦТФ, која тренутно спроводи другу фазу инвестиције јер је прва завршена.

Земљиште од 23 хектара које је у власништву државе биће дато „Бросеу” у власништво ради изградње фабрике која ће упослити око 1.100 људи, док инвестиција износи више од 150 милиона евра (Саша Павлов, градоначелник Панчева)

– Северну пословну зону смо проширили 23 хектара због интереса компаније „Бросе”, чији ће они постати власници у петак – напомиње Павлов. – Целу Северну пословну зону смо у претходном периоду плански дефинисали и инфраструктурно комплетно опремили и активирали је почетком 2017. године. На наше велико задовољство, Северна пословна


Оживљавање јужног Баната

Подсећамо, председник државе Александар Вучић крајем октобра најавио је долазак немачке компаније „Бросе” која ће отворити фабрику електромотора, запослити 1.100 радника, од чега 460 високообразованих.

– То значи посао и живот, не само за Панчево већ и за цео јужни Банат, Ковачицу, Владимировце – рекао је Вучић након потписивања споразума у области привреде и образовања с немачким компанијама „Бросе” и МТУ, која долази у Четврту индустријску зону у Новој Пазови.

Вучић је рекао и да, када су кренули у причу о дуалном образовању, добили су критике, међутим, за рад у таквим компанијама неопходно је три године школовања.

– Вредност инвестиције у Панчеву и Новој Пазови је око 300 милиона евра, што је огромна корист за целу државу – истакао је Вучић.


зона, не само првобитно дефинисаних 70 хектара, већ 93, колико је проширена са земљиштем за компанију „Бросе”, за две године је испуњена, што само показује колико је била конкурентна и занимљива инвеститорима.По његовим речима, прва велика инвестиција је била компаније ЦТФ, која је и даље актуелна.

– Прва фаза је завршена, сад се реализује друга, која подразумева проширење производње и изградњу Научноистраживачког центра, а у току су разговори и припреме и за трећу фазу радова – напомиње Павлов. – Сада нам долази и „Бросе”, којем су већ издати локацијски услови и надамо се да ће већ до краја године кренути у почетне припремне радове и припрему земљишта за изградњу фабрике. У завршним смо разговорима с још једном фабриком из Немачке и сигуран сам у то да ће завршетак бити позитиван и тада имамо свих 90 хектара у функцији. У Северној пословној зони ће тада бити упослено између 3.000 и 4.000 људи.

Фото: Земљиште од 23 хектара које је у власништву државе биће дато „Бросеу” у власништво ради изградње фабрике Фото: В. Фифа

Саша Павлов истиче да ће три копманије испунити целу индустријску зону, а да су 6,5 хектара уступили домаћој привреди.

– Изградња домаћег привредног амбијента нам је битна те нам је било важно да и домаћа привреда нађе своје место да би покренула један врло важан процес. Немачке фабрике су велики системи и нама је у интересу да се развија домаћа привреда и отварају тржишта високе технологије и свега осталог, али и да нађе своје место у сарадњи с великим системима – напомиње Павлов. – Шест плацева је купило пет домаћих привредних друштава, који ће такође покренути своју производњу, инвестирати свој новац и свако од њих ће запослити око 50 људи.

Павлов појашњава да, у односу на немачке компаније које ће запослити по хиљаду радника, 50 радника не звучи много, али је и те како значајно јер је свако ново радно место важно, а домаћа привреда је стуб стабилности. 

М. Стакић

Пројекат „Грађанска свест у Панчеву” реализује „ДВП Дигитал”. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио новац.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести