Парафискалне таксе ударају на документа, псе, мачке, летење...

Привредници који послују у Србији жале се на штошта.
д
Фото: Илустрација

Један од највећих проблема су парафискални намети. Већина привредника сматра да би им пословање било далеко лакше ако би се у ту област увео ред. Иначе, привреда, али и грађани код нас, плаћају 1.037 поменутих намета. Највише је такса – 668 – док остало отпада на накнаде и обавезна чланства и осигурања.

Ко жели мало више да се упозна с том проблематиком, може све детаљно проучити у Регистру свих врста намета, који је доступан на интернету. Израду регистра помогла је америчка организацја УСАИД у оквиру подршке регулацији парафискалних намета.

Када се мало дубље зарони у поменути регистар, вероватно се и сами привредници и грађани запитају како то све успевају да плате. Многи од тих намета нису годинама мењани па се код нас још плаћају накнаде чак и за видео-касете, мада се то „чудо технике” из осамдесетих година прошлог века одавно преселило у музеје технке заједно с видео-рикордерима. А како то изгледа?

Накнада за аудио-касету се плаћа 150 динара, а видео је 300 динара скупља

Рецимо, Агенција за безбедност саобраћаја наплаћује трошкове за уверење за испитивање возила. Да све буде јасно, плаћа се само уверење, испитивање је одвојен трошак. Само поменути папир стаје 300 динара.

Ко се одлучи за превоз авионом, плаћа карту и додатно Директорату за цивилно ваздухопловство 0,98 евра по путнику. Путници тај намет не плаћају при уласку у авион већ им је унаред урачунат у трошкове превоза.

Многи људи не воле да путују и најбоље се осећају у свом дворишту окружени  љубимцима. По Закону о ветерини, пси и мачке код нас треба да да буду обележени. То задовољсво кошта. За обележавање пса плаћа с 200 динара, а мачке упола јефтиније. Ваљда зато што не могу озбиљније да уједу. Животиње се у Србију и увозе. Али и када са сточним пасошем пређу границу, не могу тек тако да уђу – чека их карантин. За простор у којем ће боравити плаћа се намет од 4,60 динара по квадратном метру.


Има још...

Поменуте накнаде нису једине које грађани и привреда плаћају. Ту су још и намети везани за Централни регистар хартија од вредности па бележничка тарифа. Посебно се плаћају и накнаде услуге Агенције за привредне регистре. Судски извршитељи имају своју тарифу, прописану законом...


Накнада за издавање документа од јавног значај има читаву тарифу. Најјјефтиније је ако се то издаје на папиру формата А-3: један примерак стаје шест динара. За аудио-касету се плаћа 150 динара, а видео је 300 динара скупља.

Туристи који одседну у Србији плаћају боравишну таксу, а она износи од 60 до 160 динара, зависно од категоризације објекта у којем су одсели.

Чланство у струковним коморама је за поједине делатности обавезно. Тако ће, рецимо, ветеринари то платити 300 динара месечно.

Знамо да се за излазак на испит треба добро прпремити, али треба то и платити. Тако такса за полагање испита за стицање лиценце за васпитача стаје 12.000 динара.

Кога баш занимају таксе из бранше којом се бави, могу да их потраже на интернет страници www.parafiskali.rs.

Д. Вујошевић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести