Петровић: Привредни раст могао би бити преко пет одсто

БЕОГРАД: Председник Фискалног савета Павле Петровић оценио је данас да Србија има потенцијал да привредни раст са око 3,5 одсто подигне на пет и 5,5 одсто годишње уз бољи рад институција и владавину права.
pavle petrovic
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

На панелу у оквиру завршне годишње конференције “Има ли друштвено-економског развоја без владавине права?”, Петровић је рекао да је квалитет институција важан фактор који успорава одлазак људи из земље поред нивоа развијености као основног фактора.

Петровић сматра и да се миграције из земље не би значајно успориле само тиме што би просечна плата 2025. године била 900 евра, како се најављује, већ уколико би се унапредиле институције.

Каже да је у Хрватској сада просецна плата 900 евра и да су емиграције огромне, док су у Летонији и Литванији са истом просечном платом емиграције минималне.

"Битна разлика између Хрватске и Летоније и Литваније је управо квалитет институција", рекао је Петровић.

Он сматра да Србија по квалитету рада институција заостаје у односу на неке земље централне и источне Европе, као што су Румунија и Бугарска.

Навео је да су ниво инвестиција, квалитет институција и образовање основне детерминанте привредног раста у ЕУ, а да је, како оцењује, у Србији поред институција, образовање релативно слабијег квалитета у поређењу са другима и да је низак ниво инвестиција, пре свега у домаћем приватном сектору.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести