ПКС: Раст е-трговине током ванредног стања и након кризе

БЕОГРАД: Електронска трговина у Србији, према истраживању Привредне коморе Србије, удвостручена је током ванредног стања у односу на време пре пандемије Ковид-19, а раст куповине и продаје преко интернета очекује се и у наредном периоду.
onlajn kupovina pixabay
Фото: pixabay.com

То потврђују и истраживања иностраних експерата по којима би е-трговина у Србији до краја године требало да има 3,3 милиона корисника и генерише приход од око 370 милиона евра. У марту и априлу, поред намирница, највише су се онлајн куповали рачунари и рачунарска опрема, мали кућни апарати, одећа, обућа.

Анализа ПКС указује да је продаја намирница у том периоду повећана десет пута у односу на просечан месечни промет пре пандемије. Велики трговински ланци су активирали и ојачали своје онлајн продавнице и сопствене доставне службе због захтеваних високих стандарда за транспорт прехрамбених производа, каже Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Тако је, на пример, у Меркатору С, осим значајног раста онлајн продаје намирница, промењена и старосна структура купаца, па су скоро све генерације куповале преко интернета. Овај трговински ланац проширио је услугу “Клик енд Колект” у 17 градова и на 24 локације и користио специјализована возила за превоз робе, наводи се у саопштењу ПКС.

Компанија Донкафе (Штраус Адриатик) формирала је онлајн платформу „Кафа код куће“, просечан дневни број поруџбина био је између 80 и 100, док се пазарило најмање по килограм кафе. Компанија је ангажовала на пословима доставе раднике који, због ванредног стања, нису могли да редовно обављају свој посао и тако задржала запослене.

Трговци техничком робом, по речима Чадежа, значајно су надоместили пад класичне продаје и губитак због затворених радњи и тржних центара највише захваљујући великим набавкама рачунара које су компаније куповале како би запослене опремиле за рад од куће.

Примера ради, у Техноманији је на онлајн платформи у марту 2020. регистровано око 100.000 нових корисника, док је продаја повећана за 50 процената. Највише су се куповали лаптопови, веб камере, монитори, шштампачи, скенери, кухињски уређаји, посебно пекачи за хлеб, машинице за шишање, депилатори, фенови, конзоле и видео игре, пречишћивачи ваздуха, фрижидери и замрзивачи.

И трговац спортском опремом Спортвижен продао је током кризе, преко интернет, робу вредну више од 40 милиона евра у девет земља у којима послује - Србији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Македонији, Хрватској, Словенији, Албанији, Бугарској и Румунији, а онлајн продаја се повећала чак за 200 одсто.

Мали трговци и произвођачи брзо су реаговали и искористили могућност да бесплатно или уз минималну накнаду изађу на платформе које су ИТ компаније специјализоване за е -трговину, за њих посебно креирале, истиче Чадеж.

Компаније Вајерлес Медиа и “Шопен” развиле су онлајн платформе за трансформацију предузећа са традиционалних канала продаје ка онлајн трговини. Обе платформе су забележиле троцифрени раст корисника, а платформа “Шопен” нуди бесплатну регистрацију и пријаву е-продавнице.

Дијаспора шоп је забележио раст продаје за око 100 одсто у поређењу с месецима пре пандемије Ковид-19, а поједини дани бележе повећање и за 300 процената. Највише су се тражили прехрамбени производи, а просечна потрошачка корпа у онлајн продаји чинила је 56 артикала.

Угоститељски објекти, по речима председника ПКС, такође су се прилагодили кризи уводећи доставу хране како би задржали раднике и омогућили клијентима неометано коришћење њихових услуга. Према подацима ПКС прикупљеним од достављача хране, ове компаније имале су велики раст броја поруџбина, у априлу чак 109 одсто више него у марту.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести